Valk slaat om in Pampusgeul

11 april 2015

Zaterdagmiddag even na half 3 werd KNRM station Marken gealarmeerd voor een omgeslagen zeiljacht. Zo snel mogelijk werd de reddingboot Frans Verkade door de bemanning klaargemaakt om uit te varen.

Na telefonisch contact met het Kustwachtcentrum in Den Helder (K.W.C) te hebben gehad bleek nabij de P9 boei in de pampusgeul een zeilbootje omgeslagen te zijn. De Frans Verkade zette direct koers richting de opgekregen positie. Kort na uitvaren kwam via de VHF het bericht binnen dat een passerend binnenvaarschip al ter plaatse was en één van de opvarenden aan boord had genomen. De tweede persoon zou zich nog aan boord van het omgeslagen zeilbootje bevinden.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De Frans Verkade kwam kort hierna ter plaatse bij het omgeslagen zeiljacht. Hier was echter geen opvarende meer te bekennen. Het binnenvaartschip de Rita meldde dat zij ondertussen beide personen aan boord hadden genomen. Zij hadden de opvarenden, een jonge stel van rond de twintig, droge kleren aangetrokken en ondergebracht in het stuurhuis. De beide opvarenden maakte het goed. Hierdoor kon de Frans Verkade zich ontfermen over de omgeslagen valk.

De Rita zette ondertussen koers richting de Oranjesluizen in Amsterdam. De Frans Verkade zette twee bemanningsleden over op het omgeslagen zeilbootje. De mast van het zeilbootje bleek gebroken te zijn. Allereerst werd alle tuigage aan boord getrokken en vastgezet, vervolgens is er een sleepverbinding gemaakt vanaf de Frans Verkade. Hierna werd koers gezet richting de Oranjesluizen.

Aangekomen bij de sluizen werden de opvarenden overgedragen aan kennissen die klaarstonden. Zij namen ook het zeilbootje over. Hier werd bekend dat het om een huurzeilboot bleek te gaan. Zij was door één van de zeilinstructeurs meegenomen voor een zeiltochtje met zijn vriendin. Beide hadden echter geen rekening gehouden met de weervoorspellingen. Door de stormachtige wind van 8 Beaufort zijn zij vervolgens in problemen geraakt.
Mede dankzij de geboden hulp van de schipper van het binnenvaartschip Rita is de reddingsactie tot een goed einde gebracht.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij