Skip to main content

Valk slaat om in Pampusgeul

Datum: zaterdag 11 april 2015 | Sectie: Marken

Zaterdagmiddag even na half 3 werd KNRM station Marken gealarmeerd voor een omgeslagen zeiljacht. Zo snel mogelijk werd de reddingboot Frans Verkade door de bemanning klaargemaakt om uit te varen.

Na telefonisch contact met het Kustwachtcentrum in Den Helder (K.W.C) te hebben gehad bleek nabij de P9 boei in de pampusgeul een zeilbootje omgeslagen te zijn. De Frans Verkade zette direct koers richting de opgekregen positie. Kort na uitvaren kwam via de VHF het bericht binnen dat een passerend binnenvaarschip al ter plaatse was en één van de opvarenden aan boord had genomen. De tweede persoon zou zich nog aan boord van het omgeslagen zeilbootje bevinden.

De Frans Verkade kwam kort hierna ter plaatse bij het omgeslagen zeiljacht. Hier was echter geen opvarende meer te bekennen. Het binnenvaartschip de Rita meldde dat zij ondertussen beide personen aan boord hadden genomen. Zij hadden de opvarenden, een jonge stel van rond de twintig, droge kleren aangetrokken en ondergebracht in het stuurhuis. De beide opvarenden maakte het goed. Hierdoor kon de Frans Verkade zich ontfermen over de omgeslagen valk.

De Rita zette ondertussen koers richting de Oranjesluizen in Amsterdam. De Frans Verkade zette twee bemanningsleden over op het omgeslagen zeilbootje. De mast van het zeilbootje bleek gebroken te zijn. Allereerst werd alle tuigage aan boord getrokken en vastgezet, vervolgens is er een sleepverbinding gemaakt vanaf de Frans Verkade. Hierna werd koers gezet richting de Oranjesluizen.

Aangekomen bij de sluizen werden de opvarenden overgedragen aan kennissen die klaarstonden. Zij namen ook het zeilbootje over. Hier werd bekend dat het om een huurzeilboot bleek te gaan. Zij was door één van de zeilinstructeurs meegenomen voor een zeiltochtje met zijn vriendin. Beide hadden echter geen rekening gehouden met de weervoorspellingen. Door de stormachtige wind van 8 Beaufort zijn zij vervolgens in problemen geraakt.
Mede dankzij de geboden hulp van de schipper van het binnenvaartschip Rita is de reddingsactie tot een goed einde gebracht.

Marken

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.