Medische evacuatie op het Markermeer

15 mei 2015

Vrijdag om 12.27 uur werd station Marken gealarmeerd voor een medische evacuatie op het Markermeer. Na telefonisch contact met het Kustwachtcentrum in Den Helder (K.W.C) te hebben gehad, werd duidelijk dat het een vrouw met een mogelijke TIA betrof.

Hierdoor was het noodzakelijk dat er medisch personeel mee aan boord ging van de reddingboot. Via het K.W.C en de regionale Alarmcentrale (AC) is vervolgens een ambulance aangevraagd. De reddingboot Valentijn is aan de calamiteitensteiger naast het boothuis blijven wachten totdat de ambulance gearriveerd was.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De reddingboot Hendrik Jacob is direct vooruit gevaren richting het zeiljacht waar de vrouw zich bevond. Aangekomen bij het jacht zijn er twee opstappers overgezet om de patiënt te stabiliseren.

Ondertussen zette ook de Valentijn met medisch personeel koers richting de opgekregen positie van het zeiljacht. Deze lag ondertussen ter hoogte van de windmolens, iets ten zuiden van Marken.

Na aankomst heeft de Valentijn het medisch personeel overgezet op het zeiljacht. Vervolgens is de vrouw gestabiliseerd en in brancard overgezet op de Valentijn. Ook de echtgenoot is aan boord van de Valentijn genomen. Met spoed is de Valentijn richting de haven van Marken gegaan.

Twee opstappers zijn overgezet op het zeiljacht. Zij hebben het jacht onder begeleiding van de Hendrik Jacob naar Marken gebracht.

De Valentijn meerde korte tijd later af aan de calamiteitensteiger naast het boothuis. De vrouw is vervolgens per ambulance richting het Waterlandziekenhuis in Purmerend gebracht. Haar echtgenoot is eveneens meegegaan.

De opstappers van station Marken meerde een klein uurtje later het zeiljacht af op de steiger naast de Valentijn.

Aan het einde van de middag kwam de eigenaar terug uit het ziekenhuis. Zijn vrouw maakt het goed. Hij was zeer blij met de hulp van de KNRM. Als trotse donateur bedankte hij de aanwezige bemanning die net terug kwam van een tweede actie van die dag. Dit betrof een tjalk van 26 meter met roerproblemen.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij