Skip to main content

KNRM 195 jaar!

Datum: maandag 11 november 2019 | Sectie: Marken

KNRM bestaat 195 jaar

11 november 1824 – 11 november 2019

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat vandaag 195 jaar. Dit jubileum wilde de directie van de KNRM niet ongemerkt voorbij laten gaan. Twee KNRM relaties, Robbert-Jan Meinardi en Sjoerd Robert Figdor hebben vandaag alle stations van Cadzand tot en met Eemshaven, uitgezonderd de Waddeneilanden, bezocht en hebben daar de jubileumslingers opgehangen en een symbolisch cadeau gebracht.

Het ontstaan van de KNRM

Het dorp Huisduinen bij Den Helder verloor op 14 oktober 1824 zes bewoners, die het waagden de opvarenden van het gestrande schip “De Vreede” te redden. Hun poging slaagde gedeeltelijk. Tien opvarenden werden gered, maar drie schipbreukelingen en zes redders verdronken. De collectieve verontwaardiging én bewondering bij ondernemers en notabelen in Amsterdam en Rotterdam leidde tot fondsenwervende acties voor de nabestaanden en de oprichting van een georganiseerd reddingwezen.

De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij komt voort uit de initiatieven in 1824. Op 14 oktober 1824, strandden 17 schepen tegelijkertijd op de Nederlandse kust. Het gebrek aan reddingmiddelen en vrijwilligers was feitelijk de aanleiding tot de oprichting van twee reddingmaatschappijen; op 11 november 1824 de ‘Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij’ (NZHRM) in Amsterdam en op 20 november 1824 de ‘Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen’ (ZHMRS) in Rotterdam. Sinds 21 mei 1991 heten zij samen Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Vrijwilligers

Traditioneel worden reddingboten bemand door vrijwilligers, opstappers genoemd, die er niet voor terugdeinzen onder extreme weersomstandigheden aan boord te springen om naar zee te gaan. Dat waren in het roeireddingboottijdperk vaak ervaren vletterlieden of vissers, die gewend waren aan het zware handwerk. Nog steeds worden de snelle, gemotoriseerde reddingboten bemand door vrijwillige vissers en (oud)zeevarenden, maar ook door landrotten met zeebenen.

Fundament KNRM

Vrijwillige redders, vrijwillige bijdragen van donateurs en kosteloze hulpverlening zijn sinds 1824 het fundament onder de KNRM. Deze zuivere vorm van vrijwilligerswerk past bij het karakter van hulp verlenen, redden op zee en het kameraadschap dat redders bindt en dat vanaf vandaag al 195 jaar.

Pieter Pereboom / www.MarkerNieuws.com

Marken

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.