Jaarcijfers 2016 KNRM Marken

31 januari 2017

KNRM vrijwilligers 24/7 paraat

In 2016 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 2.349 keer uitgevaren en werden 3.974 mensen gered of geholpen. De vrijwilligers werden in 2016 gesteund door een recordaantal donateurs. Er werden 9.500 nieuwe “Redders aan de wal” ingeschreven in het afgelopen jaar. De KNRM ontvangt geen subsidies en is daardoor volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen.

Landelijk was er een lichte stijging in het aantal reddingen en hulpverleningen door de KNRM. Op het water waren de redders vooral actief voor zeil- en motorjachten in problemen, door navigatiefouten en motorproblemen. Opvallend gestegen is de hulp op het strand, waar voertuigen van de KNRM de ambulancediensten helpen om slachtoffer en hulpverleners te vervoeren. De drukste reddingstations van ons land waren Ameland, Scheveningen, Dordrecht, Hindeloopen en Enkhuizen. Zij rukten allen meer dan 100 keer uit. De KNRM vrijwilligers van station Marken moesten het afgelopen jaar 83 keer uitvaren om in de problemen geraakte watersporters en beroepsvaarders te helpen op het Markermeer en de Gouwzee. Belangrijke redenen voor alarmering van ons reddingsstation waren motorproblemen en medische noodsituaties in de wateren rondom Marken.

Acties door vrijwilligers van KNRM station Marken
Een in het oog springende actie was de aanvaring tussen twee binnenvaartschepen op de vaarroute Lelystad - Amsterdam in het voorjaar van 2016. Schepen van de KNRM en politie waren naar de plek gevaren om hulp te verlenen aan onder andere een slachtoffer. De gewonde persoon werd naar de kust gebracht, waar de ambulance klaar stond. Ook deed KNRM Marken mee aan crisisoefening Waterwolf2016 op 3 november jl. In het scenario was Marken die dag overstroomd en werd een groot aantal bemanningsleden en schippers ingezet om groepen met achtergebleven slachtoffers over het water van reddingsstation Marken naar ambulance posten in Monnickendam te vervoeren. Tijdens de oefening, werden eigen procedures, samenwerkingsprotocollen maar ook hulpmateriaal als portofoons op grote schaal getest.

Naast alle acties verleenden onze vrijwilligers ook assistentie bij diverse evenementen zoals de zwemwedstrijden in de Gouwzee en de intocht en het uitzwaaien van Sint Nicolaas. En uiteraard werden er vele uren gestoken in oefenen, opleidingen en onderhoud van de schepen en het terrein rondom het 'Marker' boothuis.

Betrokkenheid van Marken bij opleiding Griekse redders
De KNRM was dit jaar ook buiten de landsgrenzen actief. Met een internationale hulpactie zorgde de KNRM ervoor dat in een paar maanden tijd een compleet reddingstation op het Griekse eiland Chios kon worden ingericht voor het Hellenic Rescue Team, dat met vrijwilligers hulp verleent aan vluchtelingen in nood op zee. Sijmon Zondervan van station Marken heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld door de bemanning ter plaatse te trainen. De actie werd mogelijk gemaakt door een aparte inzamelingsacties. Het reddingstation werd gebouwd op de fundamenten van de KNRM: door vrijwilligers, dankzij donateurs en geheel belangeloos.