Skip to main content

Zeiljacht gestrand op dam Rotterdamse Hoek

Datum: woensdag 16 mei 2018 | Sectie: Lemmer

Woensdagavond om 19.13 uur gaat de pager voor de bemanning van Station Lemmer voor ‘Vaartuig aan de grond’. Op het station krijgt de schipper te horen dat er haast is geboden omdat er een jacht op de stenen is verdaagd. Reddingboot Palace Noordwijk gaat vooruit voor de eerste hulp en reddingboot Anna Dorothea wordt klaargemaakt met bergingspomp en aanverwante zaken.

Aangekomen op de Rotterdamse Hoek blijkt het te gaan om een gehuurde zeilboot van 7-8 meter lengte die op de dam voor de Rotterdamse Hoek, langs de vaargeul ligt. Door de stevige wind uit het noorden was het niet meer gelukt om tegen de wind in te komen met motor en zeilen waardoor het jachtje onbestuurbaar was geworden.

De twee Duitse opvarenden maken het naar omstandigheden goed, maar zijn gezien hun leeftijd niet erg goed ter been. Het overnemen van de opvarenden direct vanaf het jacht gaat niet aangezien deze in de golven aan lagerwal ligt en er wordt dan ook gekozen om de bemanning via de dam te evacueren. Door de ondiepte aan de polderzijde van de dam gaat dit ook niet vanzelf maar na zorgvuldig manoeuvreren lukt het om de mensen op de Anna Dorothea te krijgen die vervolgens terug gaat naar Lemmer.

De opstappers die bij het gestrande jacht achterblijven met de Palace Noordwijk constateren dat het jacht al dermate veel schade heeft opgelopen dat het van de dam trekken waarschijnlijk tot gevolg zal hebben dat het meteen afzinkt waarbij het mogelijk in het vaarwater terecht komt. Er wordt voor gekozen om de zeilboot te laten zitten waar het zit en zodanig vast te leggen dat het niet los kan slaan van de stenen. Na de persoonlijke bezittingen van boord te hebben gehaald, zet ook Palace Noordwijk weer koers naar het boothuis.

In het boothuis komen de Duitse opvarenden weer op verhaal en ze worden door een opstapper naar een lokaal hotel gebracht, zoals ze oorspronkelijk ook van plan waren.

Lemmer

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.