Skip to main content

Woonboot met motorproblemen

Datum: maandag 09 maart 2015 | Sectie: Lelystad

Eerste uitruk voor KNRM Lelystad voor woonboot met motor problemen op het Markermeer.

Op maandag 9 maart om 14:12 uur komt de eerste oproep voor KNRM Lelystad, melding: Prio 2, Vaartuig met motor problemen. Het zou gaan om een woonboot met aan boort twee Belgische opvarenden die in de buurt van de baggerwerkzaamheden in de vaargeul Lelystad Amsterdam met motorproblemen geconfronteerd worden. Reddingboot Bert en Anneke Knape vaart binnen 10 minuten uit, maar nemen geen woonboot bij de bagger schepen waar. Hierop wordt telefonisch contact gelegd met de opvarende en wordt nogmaals aangegeven dat ze bij de bagger schepen liggen en blijkt het niet te gaan om een woonboot volgens Nederlandse begrippen, betonnen bak met een houten opbouw, maar om een omgebouwde motorkruiser. Aan boord treffen de twee opstappers van KNRM station Lelystad een Nederlands en een Frans sprekende Belg aan die in alle rust vertelde wat hen overkomen is en wordt er geconstateerd dat ze hun reis niet verder voort konden zetten en worden ze afgesleept naar Bataviahaven in Lelystad.

De Frans sprekende Belg had de woonboot in Sneek gekocht en was samen met zijn maat onderweg naar Luik totdat halverwege Lelystad Almere één van de twee motoren het begaf en van de tweede alleen nog de achteruit het deed. De Nederlands sprekende Belg, werkzaam op een binnenvaart schip, heeft zijn werkgever gebeld om te vragen wat hij moest doen en het advies gekregen het Kustwachtcentrum (KWC) te bellen die vervolgens KNRM Lelystad gealarmeerd heeft.

Het afslepen van de woonboot was nog niet geheel eenvoudig gezien het vaartuig geheel uit polyester bestond en er al twee kikkers in de sluis losgetrokken waren. Hierop is besloten om een touw om de opbouw (8 x 3 meter) te leggen zodat de trekkracht goed verdeeld werd en er geen schade aan het vaartuig toegebracht zal worden.

Met een snelheid van 5 á 6 mijl per uur is er koers gezet naar Bataviahaven en is Merlijn rond 15:30 uur daar afgemeerd. De eigenaar heeft inmiddels contact gehad met de vorige eigenaar en deze zou de volgende dag komen kijken wat er loos is met de motoren. Beide opvarende zijn bij treinstation Lelystad gebracht om per trein naar Luik af te reizen. De Belgische opvarende van de Merlijn waren zeer erkentelijk met de geboden hulp van KNRM Lelystad en konden zich niet voorstellen dat de KNRM voornamelijk uit vrijwilligers bestond en dat ze kosteloos de diensten aanboden.

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.