Skip to main content

Oefening wordt realiteit

Datum: donderdag 27 juli 2023 | Sectie: Lelystad

Op een reguliere donderdagavond, 27 juli, stond een tweetal oefeningen gepland. Een deel van de bemanning van KNRM Station Lelystad ging aan de slag met het afhijsen van een fictieve patiënt. Een tweede groep ging een man overboord actie oefenen. Daartoe was een pop voor het kitesurfstrand te water gelaten. De Bert en Anneke Knape was nog niet een paar minuten onderweg toen de reddingboot werd opgeroepen door het KWC. Er was assistentie nodig voor een medische evacuatie met een mogelijke reanimatie op de Markerwadden.

Oefening afgeblazen

De oefening werd uiteraard afgeblazen en de boot keerde terug naar de Bataviahaven. Daar werden de zojuist gearriveerde ambulancemedewerkers in een reddingvest gehesen. In mum van tijd werd de Bert en Anneke Knape gereed gemaakt; binnen 9 minuten was de boot met 4 bft (zw) bij de Markerwadden. Daar was inmiddels ook een traumaheli geland. De medisch specialist aldaar wilde gezien de gezondheidssituatie zo snel mogelijk naar de wal om de patiënt vervolgens naar het AMC te vervoeren. De arts en verpleegkundige van de heli stapten ook mee aan boord wat best een uitdaging was met de golfslag en het buiswater.

Oefening wordt inzet

Uiteindelijk was er sprake van een zeer snelle actie van de vrijwillige bemanning van KNRM Lelystad. De patiënt werd in de Bataviahaven in de ambulance gebracht en vervolgens naar Amsterdam vervoerd. Zo kun je zien dat een oefening heel snel kan omslaan in een inzet. Snel schakelen door de KNRM. En de pop, genaamd Sanne, is later op de avond alsnog uit het water gevist.

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.