HOME

Melding Prio 2, een verjaardag cadeau?

18-01-2016 lelystad

Aanrijdende naar het station denk je; wat halen de jongens/meiden nu weer uit. Maar het was geen grap.

Wat een mooi verjaardag cadeau, om 16:10 uur gaat de pieper voor KNRM reddingstation Lelystad. De eerste keer voor 2016. Prio 2 vaartuig motor / stuur problemen, LLS. Aanrijdende naar KNRM Station Lelystad dacht ik, Plaatsvervangend Schipper Alrnold Bel; wat halen de jongens/meiden van Station Lelystad nu weer uit. Maar het was geen grap.

De opgekomen opstappers waren al druk bezig hun pak aan het aantrekken. Bellen met de Kustwacht en de Houtribsluis Lelystad voor een snelle schutting. Woonschip black out; geen aandrijving meer. Ligt thv de haven Flevo Marina tegen de dijk Lelystad / Enkhuizen aan. Met zeven opstappers varen we uit met reddingboot Bert en Anneke Knape. Vlug de sluis in, achter ons varen nog twee binnenvaartschepen mee naar binnen, snelle schutting wordt het niet. Maar geen nood, we hadden rustig weer en weinig golfslag, maar erg koud. De schemering treedt in, het zoeken naar een zwart schip tegen een zwarte achtergrond (de dijk) is lastig zoeken. Na nog een keer telefonisch contact met incident schip te leggen, hebben we haar snel gevonden.

Deze ligt met haar achterschip tegen de dijk aan. Voor wordt de boeg vrij gehouden van de dijk door het anker wat is uit gegooid. We zetten twee opstappers over. Het schip maak geen water, krijgen we door van de opstappers, dus we besluiten om achter een sleepverbinding te maken en het woonschip los te trekken van de dijk. Door we het achterschip eerst van de dijk trekken loopt het roer / schroef de minste kans op meer schade. Nadat we voldoende vrij gevaren zijn, pakken de sleepverbinding over naar voren. Na overleg met de sluis besluiten we het woonschip te slepen naar de Batavia Haven en naast de Lucht af te meren. Voor de sluis nemen we het woonschip, van 20 meter plus, langszij en dan is een Nicolaas klasse ineens een klein bootje.

Wij de motor, woonschip sturen en zo varen we de sluis binnen. Zonder problemen varen de sluis weer uit en meren we het woonschip af bij de Lucht. De kanjers van de walploeg staan klaar om ons op te vangen, heerlijk bak koffie en de actie na bespreken, trekken we de deur van het boothuis Jan de Braal om 19:10 uur achter ons dicht.

Dank mannen en vrouw. groet Arnold Bel.

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht