Skip to main content

Eerste Nationale Historische Reddingboot Dag is een feit

Datum: zondag 19 juni 2016 | Sectie: Lelystad

The Day After is een druilige maandag ochtend en de organisatie van de eerste Nationale Historische Reddingboot Dag is aan het bij komen van een innoverend weekend en beseffen dat het harde werken en vele uren die aan het organiseren van deze dag zijn besteed niet onverdienstelijk zijn geweest.

Wat begon als een grapje en ontstond uit een noodzakelijk kwaad dat er een vaste bemanning op het boothuis aanwezig moest zijn in verband met bereikbaarheid van het station tijdens de jaarlijkse Nationale Oltimerdag die georganiseerd wordt door Gemeente Lelystad in de Bataviahaven.

Op deze dag in 2015 kwam het ludieke idee dat het ook wel leuk zou zijn als tijdens de Nationale Oltimerdag Lelystad er een aantal oude reddingsboten te aanschouwen zouden zijn, en zo waren de eerste stappen gezet voor een onvergetelijk en jaarlijks terug kerend evenement.

Zaterdag middag 18 juni 2016 kwamen de historische reddingboten Johanna Louisa, de Zeemanspot, Insulinde, Mr Adriaan de Bruine, Dorus Rijkers, Bernard van Leer, Arthur, Highlander, Tjerck Hiddes, Prins Bernard, Hilda, Prins Hendrik en de oud brandweerboot Jan van der Heyde 2 binnen lopen en zorgde voor een inkapseling van boothuis Jan de Braal van KNRM Lelystad alwaar het shanty koor Hansevearders onder muziek en gezang de bemanningsleden verwelkomde.

Het aanmeren was door de windrichting en daardoor golfslag bij ons drijvende boothuis een flinke uitdaging. Onze eigen reddingboot hielp hier en daar een handje, maar "havenmeester" Jeroen had een flinke uitdaging, want de geplande indeling kon niet met de huidige windrichting. Gelukkig vonden wij de schipper van binnenvaartschip Laurina bereid om zijn schip zo te verleggen, dat wij wat in de luwte lagen. De meeste schippers bleven namelijk de nacht op het schip. Hierdoor kon de schipper van de Laurina echter niet van boord. Als tegenprestatie hebben wij schipper en echtgenote van boord gehaald en hebben zij met ons en de bemanning van de historische boten genoten van het buffet op het eind van de dag. Detail: de echtgenote is op 19-11 vorig jaar in een storm van boord geslagen en door collega's van KNRM Lemmer uit het water gehaald. Van geredde naar onze redder !

Zondag 19 juni 2016 de dag van de waarheid. Het weer is goed gezind en zonnebrand is ingevlogen als het ontbijt word genuttigd en een palaver wordt gehouden met de schippers van de Historische Reddingboten en organisatoren in Restaurant Bataviahaven. Als om elf uur de Nationale Oltimerdag en Historische Reddingbootdag door de Burgemeester Horselenberg officieel wordt geopend is het al gezellig druk en zijn de eerste bezoekers al een vaartocht aan het maken met een Historische Reddingboot. Rond 11:15 uur varen de Dorus Rijkers, Highlander en de Prins Hendrik uit om de VIP Gasten en sponsoren op te halen aan de kade van Rijkswaterstaat. Met de gasten wordt terug gevaren naar KNRM Station Lelystad en krijgen daar een lunch aangeboden in restaurant Bataviahaven, onder de leiding van plaatsvervangend schipper Jeanine en aankomend opstapper Illona, die voor de gelegenheid hun overlevingspak geruild hadden voor jawel: een jurk!

Na de lunch gaan alle VIP’s, Sponsoren en degenen die een arrangement hebben kunnen bemachtigen naar de Historische Reddingboten waarna alle trossen werden losgegooid om met deze twaalf Historische Reddingboten in formatie een parade te varen. De Flying Focus vloog over om hiervan luchtfoto’s te maken. Voor de bezoekers even niet te zien, maar wat was het gaaf, nog niet eerder zijn er zoveel historische boten tegelijk op zo'n manier vastgelegd. Compliment aan alle schippers, die dit kunstje ook mooi geflikt hebben!

De dag vloog letterlijk voorbij, onze teller heeft ruim 1000 bezoekers op onze steiger geteld.

De dag is afgesloten onder het genot van een hapje en een drankje met alle betrokkenen en zijn er lovende woorden uitgesproken naar Organisatoren, Deelnemende Schippers, Sponsoren en alle vrijwilligers die aan deze dag een steentje hebben bijgedragen.

Terug kijkend op de eerste Nationale Historische Reddingboot Dag kan er gezegd worden dat het niet de laatste is geweest en dat, gezien het succes en de positieve geluiden van een ieder, het evenement de potentie heeft om uit te groeien tot een begrip binnen de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, Gemeente Lelystad, Nautisch Nederland en ver daar buiten.

Namens de organisatie van de Nationale Historische Reddingboot Dag en KNRM Station Lelystad willen we iedereen bedanken die heeft bijgedragen dat deze dag een succes is geworden en hopen jullie volgend jaar op vaderdag weer te mogen begroeten. Wil je nog even nagenieten van deze dag kan je op de facebook site van KNRM Lelystad foto’s en filmpjes terug kijken. Deze worden de komende dagen geplaatst. Ook zal er op de site van de NHRD regelmatig nieuwe informatie komen, en deze zal ook voor volgend jaar in de lucht blijven.

Nog een laatste dank aan de volgende sponsoren:

Bataviahaven
Boskalis
Buisman Makelaars
Damen Shipyards
Diesel Buchli
Flying Focus
Hak en Rein Vos
Holland Composites
M-int Webdesign
Ridder Skins for Building
Schaap Shipcare
Scherpenzeel Oliehandel
Twirre ontwerpt
En natuurlijk alle schippers en eigenaren van de historische reddingboten!

Ook was deze dag niet mogelijk geweest zonder de Vrienden van de NHRD:

  • Arnold Bel
  • Cees Klerk
  • Carel en Anna Bel (Lelystad)
  • Willem en Janny Staal (Blokker)
  • C.L.A. Knape-van Bergeijk (Ridderkerk)
  • Leo Knape (Ridderkerk)
  • Guido Botter (Jan Goos restaurant en Terras) (Lelystad)
  • Adrie en Cees van Arkel (Lelystad)

En last but not least onze eigen bemanning, helpers aan wal en plaatselijke commissieleden, die er de deze dag alles op alles gezet hebben om het goed te laten verlopen.

Tot volgend jaar!

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.