Skip to main content

1000ste actie KNRM Katwijk!

Datum: maandag 19 juni 2023 | Sectie: Katwijk aan Zee

Sinds de oprichting van onze organisatie op 11 november 1824 en de eerste reddingboot in 1825 gestationeerd werd in Katwijk heeft KNRM Katwijk door de jaren heen behoorlijk wat mensen, dieren en vaartuigen gered die in de problemen waren gekomen.

De eerste actie in onze geschiedenis dateert van 22 april 1827 toen een bomschuit omsloeg op zee. De bemanning van de destijds gestationeerde roeireddingboot heeft tijdens deze actie een slachtoffer van de verdrinkingsdood gered. Bij deze ramp kwamen vijf personen om het leven.

Inmiddels heeft het Reddingstation meer dan 1000 acties afgehandeld. Acties die uiteenliepen van een vissersboot in de problemen, zwemmers die verdronken zijn tot een medisch transport op het strand. Ook vliegtuigen die een noodlanding op strand en zelfs in zee maakten behoren tot de acties.

Zaterdag was het tropisch weer en ging de pieper af voor een zeiljacht aan de grond. Niet geheel onverwacht kwam het alarm, want het jacht was de avond daarvoor al op het strand verdaagt en toen wenste de schipper geen hulp van ons Station. De alarmering van zaterdagmiddag kwam van het Kustwachtcentrum vandaan met het verzoek om het zeiljacht te bergen.

Het zeiljacht was niet zeewaardig meer en lekte een vloeistof. Hierop heeft Rijkswaterstaat in overleg met de gemeente besloten om het jacht te verslepen naar hogere grond in afwachting van een definitieve berging komende week.

De bemanning heeft met behulp van de tractor en een shovel van de firma Schadde van Dooren het zeiljacht in de bootwagen getild en verplaatst naar de strandafrit toe. Daar is het jacht overgedragen aan de gemeente/ Rijkswaterstaat.

Tijdens de berging van het jacht volgde nog een melding van een vermissing die vrij snel alweer terecht was en een onwelwording op het strand. Dit slachtoffer is door de ambulancedienst nageken.

Na de mijlpaal van 1000 acties kijken wij als KNRM Station Katwijk alweer vooruit naar de komende mijlpalen. 11 november 2024 bestaat de KNRM 200 jaar en als een van de oudste Reddingstations van Nederland bestaan wij in 2025 zelf 200 jaar! Tot die tijd blijven wij ons inzetten voor mens, dier en vaartuig.

https://www.youtube.com/watch?v=NJTbLHb7LtY

Katwijk aan Zee

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.