Skip to main content

Winnaar verzilvert hoofdprijs KNRM Fundrunner actiemaand

Datum: vrijdag 25 september 2015 | Sectie: IJmuiden

Ruben van Adrichem lag op vrijdag 28 augustus in zee. Wel onder toeziend oog van de vrijwillige redders van reddingstation IJmuiden.

Hij was de winnaar van de hoofdprijs van de KNRM Fundrunner actiemaand: een man-over-boord-oefening. Ruben heeft met de app Fundrunner al meer dan 1500 km’s gemaakt en meer dan 250 Euro voor de KNRM opgehaald.

Lees hieronder het verslag van Ruben

Mijn naam is Ruben van Adrichem, 21 jaar oud en als klein jongetje, ik zal toen een jaar of 8 geweest zijn, maakte ik kennis met de KNRM tijdens een zomeractiviteit voor kinderen. Sinds dat moment heb ik altijd bewondering gehouden voor het werk van de KNRM en zodoende volg ik middels de diverse social media de KNRM op de voet. Begin november vorig jaar zag ik een tweet van de KNRM over Fundrunner en mijn interesse was gewekt.

Door Fundrunner te gebruiken tijdens sportieve activiteiten kun je jezelf laten sponsoren per kilometer, door hieraan meewerkende bedrijven, ten gunste van een goed doel. Deze app heb ik dus gelijk op mijn smartphone geïnstalleerd en sinds dat moment heb ik in totaliteit 280,- euro gesponsord gekregen (stand eind augustus) voor de KNRM. Ik vind het ronduit bewonderenswaardig dat de KNRM kan bestaan en haar werk uit kan voeren met alle (prijzige) materialen die daarvoor nodig zijn, slechts gefinancierd door donaties, giften en nalatenschappen. Voeg hieraan toe dat vele honderden redders verspreid door heel Nederland geheel op vrijwillige basis hun leven in de waagschaal leggen om dat van anderen te redden, soms tijdens stormen wanneer u en ik lekker droog en warm binnen zitten en blij zijn dat we ons niet op zee begeven. Kortom, voor mij stond vast dat iedere kilometer die ik mij liet sponsoren, ten gunste van de KNRM moest zijn!

Nu maak ik met de mountainbike met enige regelmaat lange ritten en loop ik zo nu en dan enkele kilometers hard. Een kleine moeite om dan even de app te starten voorafgaand aan de activiteit en de afgelegde kilometers zo om te zetten in geld voor de KNRM. Niet alleen tijdens het fietsen of hardlopen kun je de app gebruiken, ook tijdens het wandelen, schaatsen, skeeleren, rolstoelsporten, roeien, zeilen of golfen kunt u de afgelegde kilometers laten sponsoren door diverse bedrijven. Laat u niet tegenhouden als u slechts kleine afstanden aflegt, vele kleine beetjes maken ook een groot bedrag, zo is de app ook goed te gebruiken voor de fietsrit van en naar uw werk bijvoorbeeld.

Regelmatig zijn er ook prijzen te winnen door het gebruik van Fundrunner, zo maakte iedereen die in de maand juli meer dan 25,- euro ophaalde voor de KNRM, kans om mee te gaan op man overboord oefening op de nieuwste reddingboot, de Nh1816. Door enkele lange fietsritten en diverse hardloopactiviteiten zat ik boven de 25,- euro en kwam mijn naam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Zo kwam het dat ik met een goede vriend op een zonnige vrijdag naar het hoofdkantoor van de KNRM in IJmuiden trok om de gewonnen prijs te verzilveren.

Eenmaal aangekomen bij de KNRM in IJmuiden werden we ontvangen met een hapje en een drankje en een korte briefing wat de bedoeling was. Mijn maatje en ik werden in overlevingspakken gehesen en toch enigszins onder de indruk van deze uitrusting liepen we naar de gereedliggende Nh1816. Snel aan boord en niet veel later voeren we de haven van IJmuiden uit. Op zee kregen we een uitgebreide demonstratie van alle mogelijkheden van dit nieuwe schip en vele tactische manoeuvres werden geshowd. Ondanks dat het schip er wellicht niet zo uit ziet, is het behoorlijk snel en bijzonder wendbaar.

Na enkele tallships, komende vanaf Sail 2015 begroet te hebben, was het moment daar om daadwerkelijk overboord te gaan. Het schip werd stil gelegd en met een prachtig bommetje sprongen we overboord met in totaal 6 man. Onder een warm augustus zonnetje was het geen straf om in zee te liggen en dus dobberden we heerlijk rond. Om toch een idee te krijgen wat het is om overboord te slaan, kregen we een spoedcursus en hebben we enkele technieken geleerd om jezelf vindbaar te maken op zee, maar ook wat te doen om niet onderkoeld te raken of hoe je het beste kunt verplaatsen in het water om gered te kunnen worden. Na deze spoedcursus en het rond dobberen werden we door de getrainde redders van de KNRM weer aan boord van de reddingboot gehaald en was het tijd om terug richting de haven te varen.

Eenmaal terug aan de steiger kregen we ter afsluiting een uitgebreide rondleiding door het schip en werden we volledig op de hoogte gebracht van alle state-of-the-art techniek aan boord. Alleen al de ervaringen waarop het ontwerp van dit schip gebaseerd is, zijn indrukwekkend om te horen, helemaal als je de techniek vervolgens ziet die de redders tegen extreme (weers)omstandigheden moet beschermen. Al met al dus een bijzonder spectaculaire ervaring, waarvoor dank aan iedereen die dit (mede-)mogelijk gemaakt heeft!

IJmuiden

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.