Schippers reddingboot starten zoekactie

14 augustus 2017
ijmuiden

KNRM-schippers Ton Haasnoot (60), Richard van der Hammen (50), Walter Schol (46) en Ward Quaghebeur (45) zijn naarstig opzoek naar nieuwe bemanningsleden voor het bemannen van de IJmuider reddingboot. Waar ze normaal zoekacties doen op de Noordzee, zoeken de schippers met hun bemanning nu op de wal naar nieuwe vrijwilligers.

In noodgevallen wordt de KNRM gealarmeerd door het Kustwachtcentrum of de Alarmcentrale. Er wordt gewerkt met een beschikbaarheidssysteem dat ervoor zorgt dat dag en nacht minimaal zes bemanningsleden paraat zijn. De bemanningsleden vormen een gemotiveerd, hecht, enthousiast vrijwilligersteam. De reddingbootbemanning verleent eerste hulp waar nodig. Het reddingwerk is avontuurlijk, verantwoordelijk maar vooral dankbaar werk. KNRM-vrijwilligers werken met het beste en modernste materieel en ontvangen zowel een kleine vrijwilligersvergoeding.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Vrijwilliger zijn bij de KNRM
Het vraagt tijd, je kunt zelf bepalen hoeveel. De één steekt er drie uur per week in, de ander veel meer. Maar het blijft van belang dat je oproepbaar bent. Komt er een oproep binnen, dan moeten de beschikbare bemanningsleden binnen tien minuten aan boord zijn en uitvaren. Een alarmering komt vaak onverwacht: tijdens een vergadering op je werk, het eten of om 02:00 uur 's nachts.

Het reddingstation is met name opzoek naar vrijwilligers die minimaal een weekend in de maand beschikbaar zijn. Wie zich aanmeldt als bemanningslid, doet de wekelijkse oefenavonden mee en volgt de vereiste (en vergoede) trainingen en cursussen. Daarnaast krijgen bemanningsleden een eigen overlevingspak op maat.

Iedere actie is anders
KNRM-reddingstation IJmuiden komt jaarlijks circa 45 keer in actie voor noodgevallen en hulpverleningen op de Noordzee. De reddingacties zijn altijd anders. Op het ene moment varen de vrijwilligers uit voor een zeiljacht met een vastgelopen roer, het andere moment moet er met stormweer worden uitgevaren voor een medische evacuatie van een zeeman op een containerschip.

KNRM IJmuiden
Het reddingstation beschikt op dit moment over 26 vrijwilligers waaronder achttien bemanningsleden. De vier schippers: "Krijgen we die oproep, dan zorgen we dat we er zo snel mogelijk zijn. We hijsen onszelf in ons pak, maken de boot klaar en ondertussen hebben we contact met de Kustwacht over wat er aan de hand is en waar we moeten zijn. De route wordt tijdens het uitvaren in de elektronische kaart gezet en iedereen wordt gebriefd. Dan gaan we er tegenaan!"

Kom langs tijdens de open avond!
Wil jij samen met ons enthousiaste team van vrijwilligers het dankbare reddingswerk uitvoeren? Ben jij tussen de 18 en 45 jaar en zoek je een hobby met veel uitdaging en zelfstandigheid? Ben je gedreven en toon je initiatief? Heb je affiniteit met het water en wil je mensen helpen? Dan ben je wellicht het nieuwe bemanningslid voor de reddingboot!

Kom kijken tijdens de open avond van KNRM IJmuiden op 23 augustus 2017. De reddingboot en het bemanningverblijf is te bezichtigen, daarnaast staan de vrijwilligers klaar om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Je bent van harte welkom van 19:30 tot 21:30 uur aan de Haringkade 2 in IJmuiden.

Of neem contact op met Ton Haasnoot (schipper@ijmuiden.knrm.nl / 06-22209542) of Peter Taale (secretaris@ijmuiden.knrm.nl / 06-51109486).

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij