Skip to main content

Nachtelijke reddingsactie van IJmuidense redders

Datum: zaterdag 12 augustus 2017 | Sectie: IJmuiden

Om 00:49 uur ging het alarm voor de vrijwillige IJmuidense redders. ‘Prio 1 jacht in problemen’ was de melding die afkomstig vanaf een strandhuisje. De melder zag dat een jacht in de veiligheidslijn over de damwand terecht was gekomen en niet meer loskwam.

Het zeiljacht van ruim tien meter had een reis rond IJsland achter de rug en was met drie bemanningsleden onderweg van Tanager (Noorwegen) naar IJmuiden. Een afstand van ruim 400 mijl. Bij het aanlopen van Seaport Marina kwam het jacht echter in de veiligheidslijn van de damwand vast te zitten. De damwand vormt de grens tussen het strand en de aanloop naar Seaport Marina. Deze vaargeul wordt gedeeltelijk met onverlichte boeien gemarkeerd.

Al snel was reddingboot Nh1816 ter plaatse bij het onfortuinlijke jacht en zette een redder over. Dit moest secuur gebeuren, omdat de waterstand door de westenwind maar net genoeg was voor de reddingboot en het zeiljacht.

Bij het benaderen van het jacht brak de onder spanning staande veiligheidslijn van de damwand, waardoor deze in een bocht om het jacht dreef. Door de westenwind raakte het jacht steeds dichter op het strand, maar de redders lukte het snel om een sleepverbinding met het jacht te maken. De veiligheidslijn werd door de jachtbemanning doorgeknipt, zo kon de reddingboot de boot weer terug in de vaargeul krijgen en langszij knopen. Niet veel later werd het jacht veilig in Seaport Marina afgeleverd. Om 02:52 uur lag de Nh1816 weer gereed aan de steiger voor het reddingstation en kon de vrijwillige bemanning hun nachtrust hervatten.

Ook redder worden?
Reddingstation IJmuiden is opzoek naar nieuwe vrijwillige bemanningsleden. Ben je tussen de 18 en 45 jaar, heb je affiniteit met het water en wil je mensen helpen? Dan ben je wellicht het nieuwe bemanningslid voor de reddingboot! Kom naar de open avond van KNRM IJmuiden op 23 augustus 19:30 - 21:30 uur aan de Haringkade 2. Kijk voor meer informatie op knrm.nl/ijmuiden.

IJmuiden

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.