Skip to main content

Gealarmeerd voor vaartuig met motor/stuurproblemen

Datum: dinsdag 19 juli 2016 | Sectie: IJmuiden

Alarmering met melding vaartuig met stuur/motorproblemen voor kust van IJmuiden. De Vertrouwen kwam van Texel. Op radar werd een echootje op p.a. 52-28,7 om 004 30,9 doorgegeven, in de buurt van het wrak van passagiersschip de Baloeran/Strassburg. Uitvarende contact gezocht met het jacht en uitgepeild. De peiling kwam aardig overeen met de opgegeven positie, alhoewel het contact brokkelig was en de peiling dus nog niet erg betrouwbaar.

Buiten de pieren bleek het jacht hier niet in de vermoede positie te zitten. Er was in de noordwest hoek niets te zien. Na nogmaals een poging om het jacht uit te peilen, waarbij de schipper aangaf zich tussen de havenmonding en de duidelijk zichtbare volle maan in te bevinden, meldde de zuiger HAM 316 dat zij een jacht zuid van de pieren schijnbaar voor anker zagen liggen. Dit klopte aardig met de nieuwe peiling, dus op weg naar de zuidkant. Ook de zuiger Charlock kwam in de lucht met de mededeling dat zij in de buurt van Bloemendaal een jacht hadden waargenomen, dus enkele mijlen zuidelijker. Maar ook dit bleek niet het bewuste jacht, omdat de peiling meer richting kust wees en wij inmiddels een jacht visueel kregen. Bij het jacht aangekomen, een opstapper overgezet en sleepverbinding gemaakt. Hierna het jacht zonder problemen in Seaport Marina afgeleverd. Binnengekomen bleek dat het jacht in de ochtend vanaf Texel was vertrokken, maar vanwege de zwakke wind niet erg opschoot. Vervolgens viel de wind op het laatste moment, vlak voor IJmuiden, geheel weg en is het jacht voor de havenmonding langs in de zuid verdaagd, waar het op anderhalve mijl zuid van de pieren voor anker is gegaan. Bij elkaar leverde dit een zondagavond zoekplaatje op.

IJmuiden

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.