Onderkoeling aan boord van vastgelopen zeilboot

21 april 2020
Huizen

Maandag 20 april rond etenstijd werden de bemanningsleden van KNRM Huizen gealarmeerd voor een zeilboot die vastzat ter hoogte van Naarden. De boot lag zodanig op de ondiepte, dat werd besloten een opstapper lopend naar het jacht te sturen. 
 
Na de eerste uitvraag aan de noodlottige zeilers werd een sleepverbinding gemaakt. Een van de opvarenden gaf aan het koud te hebben. Hij had voor de aankomst van de reddingboot in het water gestaan en geprobeerd zelf zijn boot van de ondiepte af te duwen. Hij rilde en werd langzamerhand steeds minder alert, duidelijke tekenen van onderkoeling. Daarom werd er onmiddellijk via de Kustwacht in Den Helder een ambulance gevraagd.
 
Ter plekke is het slachtoffer onderzocht door het ambulancepersoneel. De reddingboot Nikolaas Wijsenbeek ging terug naar het station om droge kleding te halen voor het slachtoffer. Onderweg kwam de volgende hulpvraag. Bij IJburg lag een surfer die niet meer op zijn plank kwam. Omdat het water in deze tijd van het jaar nog erg koud is in combinatie met de tijd die de surfer al in het water lag, werd besloten direct door te varen naar IJburg. 
 
Toen de reddingboot net de Hollandse Brug gepasseerd was, meldde de Kustwacht dat de surfer inmiddels op zijn plank stond en verder surfte. Verdere inzet was niet nodig. Hierop is de reddingboot omgekeerd en met de droge kleding naar Naarden gevaren. Daar bleek dat de temperatuur van het slachtoffer dusdanig laag was, dat het slachtoffer werd meegenomen naar het ziekenhuis voor onderzoek.