Skip to main content

Incidenten op Gooi- en IJmeer door harde wind tijdens tropische nacht

Datum: vrijdag 26 juli 2019 | Sectie: Huizen

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn beide reddingboten van het reddingstation Huizen-Blaricum van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gealarmeerd. Plotseling noodweer met harde wind en onweer in deze tropische nacht zorgde ervoor dat boten die voor anker lagen of afgemeerd waren los raakten.

Om 03.12 uur werd de reddingboot van Huizen gealarmeerd. Bij afvaart bleken er 2 incidenten tegelijkertijd te spelen. De reddingboot uit Huizen werd door de Kustwacht verzocht koers te zetten richting eiland ‘t Hooft op het IJmeer. De reddingboot van Blaricum werd daarop om 03.21 uur gealarmeerd voor een incident op het Gooimeer.

Ouder echtpaar op drift

Op het IJmeer vindt de reddingboot Nikolaas Wijsenbeek een jacht met een ouder echtpaar aan boord. Ze geven aan van het anker te zijn geslagen en zoeken een veilige plek. De reddingboot begeleidt het jacht naar een ankerplaats in de luwte van het eiland en gaat retour station.

Van het anker gewaaid

De reddingboot Blaricum-1 werd gedirigeerd richting Almere waar een zeiljacht door de harde wind van het anker geblazen was. Het jacht was met haar beide opvarenden, afkomstig uit Duitsland, tegen de basaltblokken van de dijk aangekomen. De reddingboot heeft het jacht losgetrokken en geïnspecteerd op schade. Door het ondiepe water waar het jacht terecht kwam is de motor oververhit geraakt en kan het zeiljacht niet op eigen kracht verder. De reddingboot heeft het jacht daarom op een veilig plaats in de haven van Huizen afgeleverd.

Onrust over plotseling onweer

Het niet voorspelde onweer en de plots opgestoken harde wind leidde tot onrust bij twee volwassenen en twee kinderen die zich aan boord van een jacht bevonden dat bij Pampus voor anker lag. Via de ‘KNRM Helpt’ app zoeken ze contact. Een bemanningslid van de KNRM stelt ze gerust en ze besluiten te blijven waar ze zijn.

Huizen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.