Skip to main content

Zeiljacht gestrand zuid op 2e Maasvlakte

Datum: dinsdag 26 mei 2015 | Sectie: Hoek van Holland

Om 03.45 uur gepaged voor een zeiljacht met paniekerige opvarenden. De bemanning wist niet precies waar zij waren, zij dachten ergens voor Rotterdam. Om 05.00 uur jacht losgetrokken en retour Berghaven.

De Kustwacht kreeg vanmorgen om 03.40 uur een paniekerig noodbericht door. Het zeiljacht Rebula zou op de stenen zijn verdaagd voor Rotterdam. Bij uitvaren met zoeklichten al de dammen van de pieren bekeken. Verkeerscentrale Hoek zag ook niets in deze buurt op de schermen. Na een aantal radiopeilingen, mede door de verkeerscentrale, werd duidelijk dat het jacht zuidelijker moest liggen.

Buiten de pieren een beter radiocontact met het zeiljacht en een positie kunnen noteren. Het schip bevond zich in de gepeilde positie 51°.58.50 Noord en 003°57.30 Oost. Tevens was reddingboot George Dijkstra van Ter Heijde gealarmeerd om mee te zoeken. Om 04.45 uur ter plaatse en een opstapper overgezet om de sleeptros te beleggen. Geluk, het 52 voet zeiljacht lag op zand en stak 2.40 meter diep. Vrij snel kwam het zeiljacht los en werd er gecontroleerd op schade en lekkage.

De situatie bleek onder controle en de George Dijkstra bedankt voor hun support. Aan boord bevonden zich een Spanjaard en een Zweed die het zeiljacht naar Zweden zeilden. Grote werklampen in de 2e Maasvlakte hielden zij voor de havenmond en dachten aan geleide lichten. De zeilers hadden alles op orde, goede kleding en de juiste kaarten.

Nadat alles op orde bleek is het jacht op eigen kracht verder gevaren, opstapper teruggehaald en retour Berghaven. Onder begeleiding van de RPA 16 is het jacht de havenmond binnengevaren, zij wilden het jacht nog onderzoeken. Om 05.45 uur werd reddingboot Jeanine Parqui gemeerd en konden de redders vroeg aan de dag beginnen.

Een week eerder, op dinsdagmorgen 19 mei vroeg het zeiljacht assistentie van onze Engelse collega's, stukje uit hun verslag en link:

Falmouth All Weather be launched to assist the 60ft yacht Rebula with two persons on board which was 27 miles South East of Falmouth. The yacht had been at sea for ten days and was struggling with the prevailing conditions so had requested assistance.

Hoek van Holland

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.