Skip to main content

Rode flare van zeiljacht 42 NM west van Hoek van Holland (foto)

Datum: zaterdag 11 november 2017 | Sectie: Hoek van Holland

Zaterdag 14.00 uur gepaged door de Kustwacht. 42 Mijl uit de Hoek is een rood noodsignaal waargenomen. Het 12 meter aluminium zeiljacht ‘Cuckoo Mutty’ ligt in WZW 4-5 Beaufort met gestreken zeilen in positie 51.00.12 Noord en 002.51.40º Oost.

De NHV SAR helikopter was als eerste ter plaatse rond 14.50 uur. Bemanning helikopter vraagt de Canadese zeiler uit. De man was woensdag uit Lowestoft vertrokken en wilde ermee naar Canada het schip had motorproblemen en zeilen bleek moeizaam. Vandaag zag hij het niet meer zitten door de drukke scheepvaart midden op de Noordzee en heeft een rood valschermsignaal afgeschoten.

De KNRM reddingboten Jeanine Parqui en Kitty Roosmale Nepveu, van de reddingstations Hoek van Holland en Scheveningen waren om 15.50 uur bij het zeiljacht Cuckoo Mutty. Nadat bevestigd was dat de Canadese zeiler in orde was kon de NHV SAR helikopter retour basis. De Canadese zeiler is op kustwacht vaartuig Zeearend gezet en na het winnen van de tos heeft de reddingboot Jeanine Parqui het zeiljacht op sleep genomen.

De Hoekse redders hebben 2 opstappers op het zeiljacht gezet om deze te besturen. De Scheveninger reddingboot leende 2 opstappers aan de Hoekenezen voor de terugreis. De Kitty ging weer retour Scheveningen en de Zeearend voer standby mee. De sleep verliep moeizaam, vermoedelijk omdat onder water een en ander verbogen was en de hydrauliek voor besturing niet werkte doordat de motor het had opgegeven.

Ondanks alle maatregelen bleef het 12 meter lange zeiljacht scheren en vrijwel niet op het noodroer te reageren. Hierdoor werd de snelheid beperkt tot 2 mijl per uur. Hierdoor werd na 4 uur slepen en nog 30 mijl te gaan in overleg met de eigenaar en het kustwachtcentrum besloten het jacht stuurloos achter te laten op zee.

De Canadese zeiler is veilig aan wal gebracht door de Zeearend van de kustwacht. Rond 23.00 uur waren alle betrokkenen bij elkaar in het bemanningsverblijf om na te praten en gegevens uit te wisselen. De redders zijn 9 uur bezig geweest en 1 man gered, toch een goed eind.

Hoek van Holland

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.