Skip to main content

Zoekactie naar man overboord door personeel Venturn

Datum: vrijdag 13 augustus 2021 | Sectie: Hansweert

Een groep ‘young professionals’ van Venturn B.V. kreeg vrijdag 13 augustus een pittige opdracht voor hun kiezen. Op de Westerschelde was om 15:00 uur een man overboord geslagen. Net als bij een echte reddingsactie moesten zij, onder tijdsdruk, de huidige positie berekenen met behulp van de stroomatlas. Vervolgens was het de bedoeling in te schepen op de reddingboot, maar zover kwam het niet…

Echte reddingsactie
16:53 Prio 1, Zwemmer mogelijk in problemen verscheen met veel kabaal op de piepers van de bemanning. Met spoed ging reddingboot Jan van Engelenburg onderweg. Een loods aan boord van een groot zeeschip had twee zwemmers in de vaargeul ter hoogte van Walsoorden gespot. Het hoofdvaarwater van de Westerschelde loopt daar zeer kort onder de kant. Ter plaatse bleek dat de twee zwemmers alweer op de kant stonden. Zij waren zich van geen kwaad bewust.

Op de Westerschelde staat veel stroming en zeeschepen hebben een grote waterverplaatsing en aanzuigende werking. Het is dus altijd goed opletten geblazen als je gaat zwemmen. Ga dus nooit te ver het water in en doe dat alleen op veilige plaatsen.

De reddingboot was snel terug, waarop alsnog gezocht kon worden naar de ‘man overboord’. Deze werd redelijk dicht bij de berekende positie aangetroffen. Na een man overboord oefening meerde de reddingboot weer af aan de steiger.

Venturn sponsor KNRM Hansweert
De KNRM en Venturn B.V. hebben een nauwe band. Venturn is onder andere actief in de maritieme dienstverlening. “In de maritieme wereld is soms levensreddende hulp nodig. Die wordt verzorgd door de bezielde en gedreven vrijwilligers van de KNRM. Om deze vrijwilligers te helpen ondersteunt Venturn de KNRM”, aldus de directie van Venturn. Hun jaarlijkse donatie is specifiek bestemd voor reddingstation Hansweert.

Steun de Zeeuwse reddingstations
De KNRM is een zelfstandig opererende hulpverleningsorganisatie en ontvangt geen subsidie van de overheid. Om de exploitatie van ongeveer 18 miljoen euro dekkend te krijgen, is de KNRM afhankelijk van goede gevers. De KNRM in Zeeland heeft reddingstations in Hansweert, Breskens, Cadzand, Westkapelle, Veere en Neeltje Jans. In totaal zijn er zo’n 180 vrijwilligers actief bij deze 6 reddingstations. In 2020 kwamen zij 293x in actie om mensen te redden.

De komende jaren zijn er acht nieuwe reddingboten nodig voor de Zeeuwse reddingstations. De kosten hiervan bedragen ca. € 11 miljoen. Daarnaast lopen de jaarlijkse kosten van deze zes reddingstations, welke ca. € 700.000 bedragen, gewoon door. U kunt, net als Venturn, ook bijdragen aan het vergroten van de veiligheid op en rond de Zeeuwse wateren. Klik hier voor meer informatie.

De vrijwilligers van KNRM reddingstation Hansweert kijken terug op een geslaagde bijeenkomst!

Hansweert

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.