Skip to main content

Grote reddingsoperatie na aanvaring Westerschelde

Datum: zaterdag 02 juni 2018 | Sectie: Hansweert

Een onoplettend bootje met waterskiër veroorzaakte zaterdag 2 juni een aanvaring op de Westerschelde ter hoogte van Baarland. De vrijwillige redders van KNRM stations Cadzand, Westkapelle, Breskens en Hansweert werden gealarmeerd. Gelukkig betrof dit slechts het scenario voor de jaarlijkse Westerscheldeoefening die dit jaar georganiseerd was door KNRM Hansweert.

Scenario
De Orka met daarachter een waterskiër maakte een onverwachte manouvre waardoor een opvarende overboord sloeg en de waterskiër tegen een meetpaal klapte. De Visarend en crewtender Callisto zagen het ongeval gebeuren en weken beiden uit. Hierbij kwamen zij met elkaar in aanvaring waardoor de Visarend zinkende was. Enkele opvarenden klommen in een reddingsvlot, waarbij een van hen zijn been brak. Ook sprongen enkele personen overboord en wisten een zandplaat te bereiken. Aan boord van de Callisto raakte een opvarende ernstig gewond aan zijn hand doordat hij bezig was met touwwerk.

De fictieve Kustwacht aan boord van de Callisto stelde reddingboot Jan van Engelenburg aan als on-scene-coördinator (OSC). De OSC heeft de leiding over het incident ter plaatse. Onder leiding van de OSC en de Kustwacht werd het incidentscenario door de vrijwillige redders professioneel afgehandeld.

Onze dank gaat uit naar de Callisto, Orka, Visarend en alle vrijwillige slachtoffers en deelnemde SAR-eenheden.

Foto's: Nelleke van Moolenbroek & Mario Rentmeester

Hansweert

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.