Grote reddingsoperatie na aanvaring Westerschelde

2 juni 2018

Een onoplettend bootje met waterskiër veroorzaakte zaterdag 2 juni een aanvaring op de Westerschelde ter hoogte van Baarland. De vrijwillige redders van KNRM stations Cadzand, Westkapelle, Breskens en Hansweert werden gealarmeerd. Gelukkig betrof dit slechts het scenario voor de jaarlijkse Westerscheldeoefening die dit jaar georganiseerd was door KNRM Hansweert.

Scenario
De Orka met daarachter een waterskiër maakte een onverwachte manouvre waardoor een opvarende overboord sloeg en de waterskiër tegen een meetpaal klapte. De Visarend en crewtender Callisto zagen het ongeval gebeuren en weken beiden uit. Hierbij kwamen zij met elkaar in aanvaring waardoor de Visarend zinkende was. Enkele opvarenden klommen in een reddingsvlot, waarbij een van hen zijn been brak. Ook sprongen enkele personen overboord en wisten een zandplaat te bereiken. Aan boord van de Callisto raakte een opvarende ernstig gewond aan zijn hand doordat hij bezig was met touwwerk.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De fictieve Kustwacht aan boord van de Callisto stelde reddingboot Jan van Engelenburg aan als on-scene-coördinator (OSC). De OSC heeft de leiding over het incident ter plaatse. Onder leiding van de OSC en de Kustwacht werd het incidentscenario door de vrijwillige redders professioneel afgehandeld.

Onze dank gaat uit naar de Callisto, Orka, Visarend en alle vrijwillige slachtoffers en deelnemde SAR-eenheden.

Foto's: Nelleke van Moolenbroek & Mario Rentmeester

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij