Calamiteitenoefening haven Antwerpen: Inzet KNRM Hansweert

11 oktober 2021

Een ongeval met een waterbus vormde het scenario voor een grootschalige rampenoefening in het Antwerpse havengebied op donderdagmiddag 7 oktober. Een waterbus botste tegen de wachtsteiger van Lillo en maakte water. Meer dan 60 passagiers moesten worden gered of geëvacueerd. Naast brandweereenheden van Zone Antwerpen en Waasland, de civiele bescherming en medische disciplines werden ook de vrijwillige redders van KNRM Hansweert ingezet. Tussen Kustwacht Nederland en de Belgische overheid zijn afspraken gemaakt omtrent grensoverschrijdende hulp op het gebied van search-and-rescue.

Scenario
Aan boord van de waterbus waren ruim 60 opvarenden. Door het ongeval raakten diverse personen te water en was er sprake van uiteenlopende verwoningen onder de nog aanwezige opvarenden. Brandweerboten van de lokale brandweer rukten uit en er werd een beroep gedaan op KNRM Hansweert.

Inzet
Diverse personen zijn door de brandweer en KNRM uit het water gehaald en aan wal gebracht. Aldaar werd de eerste triage verzorgd door de lokale medische diensten. Vanaf KNRM reddingboot Jan van Engelenburg zijn drie redders aan boord gegaan van het incidentschip. Eén van hen is aangesteld als coördinator incidentschip (CIS). Deze coördineert de inzet van hulpverleners op het incidentschip en is het aanspreekpunt voor de on-scene-coördinator (OSC). Een CIS en OSC worden aangesteld om de communicatie zo efficiënt mogelijk middels korte communicatielijnen te laten verlopen.

Aan boord van het incidentschip bleek dat meerdere personen medische verzorging nodig hadden. Slachtoffers met onder meer een hoofdwond, schouder uit de kom, beenbreuk en inwendige bloedingen zijn door de KNRM, later ondersteund door ambulancepersoneel, van boord gehaald en bij de aanlandplaats overgedragen aan de hulpdiensten aan wal.

Toen bleek dat het incidentschip water maakte zijn pompen overgezet en de resterende 43 opvarenden door de Jan van Engelenburg geëvacueerd. Eén persoon bleek vermist waarop met de aanwezige eenheden een zoekactie op touw is gezet. Deze persoon werd aangetroffen nabij een lichtpaal.

Oefendoelen
Met deze oefening wilden de dienst noodplanning van de gouverneur van Antwerpen, lokale hulpdiensten, stad Antwerpen en andere partners het noodplan van de Beneden-Zeeschelde testen en hun onderlinge samenwerking tijdens calamiteiten verbeteren.