Aanvaring op Westerschelde

15 januari 2018

Maandagavond 15 januari vond ter hoogte van de oude veerhaven van Kruiningen een aanvaring plaats tussen een sportvisboot en een charterboot. Dit was het scenario voor een oefening van KNRM reddingstation Hansweert in samenwerking met brandweer Kruiningen en ambulancepersoneel.

Scenario
Als gevolg van de aanvaring maakten beide boten maakten water, er brak brand uit op de charterboot en er waren meerdere slachtoffers. Gelijktijdig werden KNRM, brandweer en ambulance gealarmeerd. Nadat brandweer en ambulancepersoneel aan boord waren werd koers gezet richting incident. Ook patrouillevaartuig RWS 79 schoot te hulp.

Onderweg kwam de sportvisboot al tegemoet varen. De lekkage was onder controle, maar aan boord bevond zich één zwaargewond bemanningslid. De sportvisboot bevond zich bijna bij de steiger. Hierop zijn een opstapper en ambulance verpleegkundige overgezet en is de sportvisboot oafgemeerd waarna in samenwerking met de gereedstaande ambulance aan wal het slachtoffer is verzorgd.

Ter plaatse bij de Visarend waren 2 personen zichtbaar aan dek. Een persoon hing overboord met zijn hoofd onderwater. Hij was blijven haken aan zijn kleding. Al snel bleek dat voor dit slachtoffer de hulp te laat kwam. Een andere opvarende zat met zijn been bekneld onder een omgevallen bank.

In de stuurhut woedde brand. Volgens de gewonde aan dek waren er waarschijnlijk nog 3 personen in de stuurhut. Hierop heeft de brandweer de stuurhut betreden en trof hier inderdaad 3 slachtoffers aan. Deze zijn in goede samenwerking met ambulance en KNRM geëvacueerd naar de reddingboot en verzorgd door ambulancepersoneel. Vervolgens is koers gezet richting gereedstaande ambulances aan wal. Één slachtoffer is horizontaal aan wal gebracht met behulp van de walkraan.

Evaluatie
De oefening stond in het teken van onderlinge samenwerking en communicatie. Na een uitgebreide evaluatie in het bemanningsverblijf spraken alle partijen van een leerzame oefening die zeker voor herhaling vatbaar is.

Bekijk de uitgebreide fotoreportage op onze facebookpagina via deze link.

Foto's: Nelleke van Moolenbroek & Mario Rentmeester