Skip to main content

Aanvaring op Westerschelde

Datum: maandag 15 januari 2018 | Sectie: Hansweert

Maandagavond 15 januari vond ter hoogte van de oude veerhaven van Kruiningen een aanvaring plaats tussen een sportvisboot en een charterboot. Dit was het scenario voor een oefening van KNRM reddingstation Hansweert in samenwerking met brandweer Kruiningen en ambulancepersoneel.

Scenario
Als gevolg van de aanvaring maakten beide boten maakten water, er brak brand uit op de charterboot en er waren meerdere slachtoffers. Gelijktijdig werden KNRM, brandweer en ambulance gealarmeerd. Nadat brandweer en ambulancepersoneel aan boord waren werd koers gezet richting incident. Ook patrouillevaartuig RWS 79 schoot te hulp.

Onderweg kwam de sportvisboot al tegemoet varen. De lekkage was onder controle, maar aan boord bevond zich één zwaargewond bemanningslid. De sportvisboot bevond zich bijna bij de steiger. Hierop zijn een opstapper en ambulance verpleegkundige overgezet en is de sportvisboot oafgemeerd waarna in samenwerking met de gereedstaande ambulance aan wal het slachtoffer is verzorgd.

Ter plaatse bij de Visarend waren 2 personen zichtbaar aan dek. Een persoon hing overboord met zijn hoofd onderwater. Hij was blijven haken aan zijn kleding. Al snel bleek dat voor dit slachtoffer de hulp te laat kwam. Een andere opvarende zat met zijn been bekneld onder een omgevallen bank.

In de stuurhut woedde brand. Volgens de gewonde aan dek waren er waarschijnlijk nog 3 personen in de stuurhut. Hierop heeft de brandweer de stuurhut betreden en trof hier inderdaad 3 slachtoffers aan. Deze zijn in goede samenwerking met ambulance en KNRM geëvacueerd naar de reddingboot en verzorgd door ambulancepersoneel. Vervolgens is koers gezet richting gereedstaande ambulances aan wal. Één slachtoffer is horizontaal aan wal gebracht met behulp van de walkraan.

Evaluatie
De oefening stond in het teken van onderlinge samenwerking en communicatie. Na een uitgebreide evaluatie in het bemanningsverblijf spraken alle partijen van een leerzame oefening die zeker voor herhaling vatbaar is.

Bekijk de uitgebreide fotoreportage op onze facebookpagina via deze link.

Foto's: Nelleke van Moolenbroek & Mario Rentmeester

Hansweert

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.