10 vrijwilligers 10 jaar vrijwilliger ten dienste van de KNRM

23 november 2018

Vanwege 10 jaar vrijwillige inzet bij Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) reddingstation Hansweert werd vrijdagavond 23 november aan tien redders de Vrijwilligersmedaille van de Kanselarij der Nederlandse Orden uitgereikt. Extra bijzonder daarbij is dat het reddingstation ook 10 jaar geleden is opgericht. Gedurende 10 jaar werden 191 reddingsacties uitgevoerd waarbij 206 personen en 8 dieren konden worden gered.

Uit een onderzoek in 2006 naar de beschikbare reddingscapaciteit op de ruime binnenwateren bleek dat een drenkeling in het oostelijk deel van de Westerschelde sterk afgenomen overlevingskansen had. Reddingboothulp zou langer dan 30 minuten duren. Naar aanleiding van dit rapport en enkele eerdere ongevallen in het Nauw van Bath is destijds besloten een reddingstation op te richten in Hansweert.

In juni 2008 is een campagne gestart om vrijwilligers te werven. De 10 jubilarissen ,gedreven door het willen helpen van mensen in nood, maakten deel uit van een groep vrijwilligers die in 2008 is gestart met het opleidingstraject tot “search-and-rescue professional”. Deze opleiding bestaat onder meer uit de onderdelen EHBO, marifonie, vaarbewijs, navigatie en reddingswerk. Tijdens deze opleiding leerden zij doortastend op te treden bij noodgevallen. Hulpbereidheid, gedrevenheid en doorzettingsvermogen zijn eigenschappen die uitstekend passen bij KNRM-vrijwilligers. Het redden en helpen van mensen in nood geeft hen voldoening.

Naast de circa 30 alarmeringen per jaar besteden de vrijwilligers veel tijd aan opleiding en oefening. Zij doen dit belangrijke werk met veel passie en toewijding. Het vrijwillige reddingswerk bij de KNRM is echter niet vrijblijvend. Oproepen komen altijd onverwachts en regelmatig op ongelegen momenten. Het thuisfront heeft dan ook een belangrijke rol als achterban en morele steun.

De redders zijn in principe alle dagen van het jaar, 24 uur per dag inzetbaar. Via een planningssysteem wordt de beschikbaarheid gewaarborgd zodat de reddingboot altijd binnen 10 minuten na alarmering kan uitvaren met minimaal 5 bemanningsleden.

Uit handen van burgemeester José van Egmond ontvingen tien vrijwilligers een medaille en oorkonde:
Ard-Jan Hollestelle, Wemeldinge (opstapper)
Ronnie van Dijk, Kapelle (opstapper)
Ronald van Boven, Wemeldinge (plaatsvervangend schipper) (helaas afwezig)
Jacco Moerland, Wemeldinge (plaatsvervangend schipper)
Arjan Mathijsse, Kloetinge (opstapper)
Leenart van Beek, Kruiningen (opstapper)
Johnny Slabbekoorn, Wemeldinge (schipper)
Ronnie den Boer, Hansweert (plaatsvervangend schipper)
William Sinke, Kruiningen (plaatsvervangend schipper)
Niels de Jong, Goes (opstapper)