Skip to main content

Zeiljacht op lagerwal tijdens zomerstorm

Datum: zaterdag 10 augustus 2019 | Sectie: Enkhuizen

Deze zaterdag was er een heuse zomerstorm voorspeld en dan staan onze vrijwilligers nog meer dan anders op scherp. Rond het middag uur was een deel van de bemanning al het stormachtige IJsselmeer op geweest voor een slechtweer vaartraining, zo houden wij onze vaardigheden onder alle weersomstandigheden op peil.

Aan het einde van de middag kon een deel van het geleerde gelijk in de praktijk worden gebracht, een zeiljacht onderweg van Amsterdam naar Enkhuizen kreeg tijdens het invaren van het Naviduct plots motorstoring. Er stond opdat moment nog een dikke zuidwestenwind kracht 8 bfr.

Nog voor de schipper van het jacht iets kon doen belande het met een harde knal tegen de dicht de deuren van de tweede sluiskolk. Gelukkig vielen er hierbij geen gewonden maar het jacht liep daarbij wel flinke schade op en moest daar zo snel mogelijk weg voor dat het lek zou slaan.

De sluismeester had het zien gebeuren en reeds alarm geslagen, niet veel later voeren beide Enkhuizer reddingboten met spoed uit richting het Markermeer.

Ter plaatse aangekomen werd er een opstapper overgezet en snel een sleepverbinding gemaakt met reddingboot Watersport welke het zeiljacht vrij trok van de sluisdeuren.

Er werd koers gezet richting de buitenhaven van Enkhuizen waar het jacht vellig werd afgemeerd en de schade kon worden opgenomen.

Na uiterst hartelijk te zijn bedankt door de opvarenden keerden onze vrijwilligers niet veel later retour boothuis alwaar de reddingboten werden klaar gemaakt voor een volgende inzet.

Datum : 10 augustus 2019
Alarm : 16:39 uur
Weer : Half bewolkt
Zicht : redelijk
Wind : Zuidwest 8
Temp. : 22 graden
Actie : 070-2019

Enkhuizen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.