Zeiljacht met tuigage problemen op het IJsselmeer

1 juli 2018

Zondagmiddag werden de reddingstations van Enkhuizen en Lemmer gealarmeerd door de Nederlandse Kustwacht voor een zeiljacht in nood op het IJsselmeer.

Een sterke zuidoosten wind kracht 5 tot 6 beaufort stond er deze zonnige zondagmiddag en er waren veel watersporters op het IJsselmeer, dus was de kans groot dat de alarmontvangers konden afgaan.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Iets na half een ging dan ook daadwerkelijk het alarm voor onze vrijwilligers, zeiljacht met tuigage problemen tussen Enkhuizen en Lemmer. Samen met de collega’s van KNRM Lemmer werd er uitgevaren, de mast zou zijn gebroken maar er zouden geen gewonden aan boord zijn.

Na enig speurwerk werd het zeiljacht door reddingboot Corrie Dijkstra van Elk gevonden, 6 mijl noord-noordoost van Enkhuizen net onder de ondiepten van het Vrouwenzand.

De mast stond nog overeind maar door een vermoedelijke breuk in het voorstag stond de mast erg onstabiel op het schip en kon het elk moment over boord gaan. Meerdere opstappers werden overgezet om de situatie tot een goed einde te brengen. Nadat de mast met meerde vallen van uit de top was geschort werd er een sleepverbinding gemaakt om het zeiljacht stabiel op koers te houden en kon het voorzeil worden weggenomen.

Nadat nog wat extra lijnen waren bevestigd was de situatie redelijk veilig en onder controle.

De collega’s van reddingstation Lemmer waren inmiddels ook ter plaatse gekomen maar hun inzet was verder niet meer nodig en zij mochten onder dankzegging weer retour reddingstation.

Besloten werd om het zeiljacht naar Stavoren te brengen daar dit de dichts bij zijnde haven was. Reddingboot Corrie Dijkstra werd weer volledig bemand en terug gestuurd naar Enkhuizen om ons gebied weer te voorzien van een reddingboot.

Na anderhalf uur bereikte het zeiljacht onder begeleiding van reddingboot Watersport de haven van Stavoren waar het veilig werd afgemeerd. Na hartelijk te zijn bedankt door de twee opvarenden kon er weer koers gezet worden terug naar Enkhuizen.

Datum : 1 juli 2018
Alarm : 12:36 uur
Weer : Zonnig
Zicht : Uitstekkend
Wind : Zuidoost 5 tot 6
Actie : 034-2018

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij