Skip to main content

“Wij houden van onze Valentijn”

Datum: dinsdag 14 februari 2017 | Sectie: Enkhuizen

Op 1 maart aanstaande is onze reddingboot Watersport precies 20 jaar in dienst. De KNRM reddingboot van het Valentijn type heeft al die jaren velen watersporters en beroepsvaarders uit de nood geholpen. Op deze “Valentijnsdag” zetten wij haar in het zonnetje.

In 1993 Startte het Koninklijke Nederlands Watersport Verbond (KNWV) een actie om geld voor een reddingboot voor de KNRM bijeen te brengen. Die geldactie heeft in zijn totaliteit ƒ 500.000 gulden opgeleverd.

Op 13 december 1994 overhandigde Jhr. R.J. van Holthe, de toenmalig voorzitter van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond, op symbolische wijze de eerste aanbetaling voor een nieuwe reddingboot welke gestationeerd ging worden in Enkhuizen. Het resterende bedrag werd gefinancierd door de KNRM zodat de bouw van reddingboot Watersport-KNWV kon starten.

De navigatie-apparatuur werd geleverd door de sponsor, Holland Nautic. Deze firma droeg een bedrag van ƒ 40.000 gulden bij.

Op 1 maart 1997, tijdens de opening van de HISWA-tentoonstelling in Amsterdam is de Watersport-KNWV gedoopt door mevrouw A.F. Hempken-van Nus, de vrouw van de directeur van Holland Nautic.

In april 1997 werd de Watersport-KNWV gestationeerd in Enkhuizen, het eerste reddingstation op het IJsselmeer dat een valentijn-type reddingboot kreeg. De Watersport-KNWV vervangt dan de Spaanderbank, die naar de reservevloot verhuist.

Zins de indiensttreding, nu twintig jaar geleden, heeft reddingboot Watersport-KNWV 1571 acties gevaren, hierbij werden 3979 personen in veiligheid gebracht. Het merendeel hier van was voor haar sponsoren, de Watersporters. Maar ook vele acties ten behoeven van de beroepsvaart werden uitgevoerd.

Een aantal memorabele acties waren onder andere het omslaan en zinken van zeilschokker de Witte Olifant op 21 mei 1998 ter hoogte van Medemblik, acht opvarenden konden worden gered, twee opvarenden verdronken helaas. Deze actie leidde uiteindelijk tot de oprichting van een reddingspost in Medemblik.

Op 19 september 2007 slaat charterschip Almere Lek op het Markermeer na aanvaring met een boei. Reddingboot Watersport weet samen met reddingboot Frans Verkade van reddingstation Marken de 33 opvarenden van boord te halen vlak voor dat de Almere zonk.

Op 23 februari 2012 werd tijdens een koude, donkere, en winderige avond (het ijs was nog deels aanwezig op het IJsselmeer) met vijf reddingboten een grote zoekactie opgestart na een melding van een zinkend werkschip langs de Afsluitdijk. Na vijf uur zoeken werd uiteindelijk het scheepje gelokaliseerd, allen de mast steekt dan nog boven water uit. Er werd nog enige uren door gezocht maar de water temperatuur van amper een graad gaf weinig hoop. De twee opvarenden bleken dan ook verdronken.

Wij houden van onze “Valentijn” die onze bemanning en haar gereddenen telkenmale behouden heeft thuis gebracht.

Enkhuizen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.