Skip to main content

Twee drenkelingen uit het IJsselmeer gered

Datum: dinsdag 31 juli 2018 | Sectie: Enkhuizen

De KNRM reddingboot van Enkhuizen heeft dinsdagmiddag twee jeugdige opvarenden van een zeiljacht uit het IJsselmeer gered toen hun zeiljacht in een zware bui was volgelopen en gezonken.

De twee tieners van rond de 17 jaar, broer en zus, waren met hun zeiljacht uit Enkhuizen vertrokken richting Stavoren toen ze twee mijl noord van Enkhuizen in een zware bui terecht kwamen. Het zeiljacht liep snel vol door overkomende golven en begon te zinken. Zittend op de romp van het jacht wist men nog per telefoon alarm te slaan bij de Kustwacht.

De Nederlandse kustwacht startte direct een grote zoekactie op omdat de exacte locatie van het incident niet duidelijk was en er ook geen contact meer met de twee schipbreukeling kon worden gelegd. De beide reddingboten van Enkhuizen en die van Andijk en Medemblik als mede een reddingshelikopter werden gealarmeerd om te gaan zoeken.

Na bijna drie kwartier werden de twee drenkelingen door reddingboot Watersport van KNRM reddingstation Enkhuizen gevonden, inmiddels was het jacht geheel gezonken en dreef het tweetal hulpeloos en zonder reddingsmiddelen in het IJsselmeer.

Snel werd het tweetal aan boord van de reddingboot genomen en warm ingepakt en met spoed naar het KNRM boothuis in Enkhuizen gebracht. Hier werd men gelijk onder de warme douche gezet en voorzien van droge kleren. Het tweetal heeft er lichamelijk gelukkig niets aan over gehouden zodat de inzet van een ambulance niet nodig bleek.

De reddingboten van KNRM Medemblik hebben de positie van het gezonken zeiljacht gemarkeerd met enkele stootwillen.

Rijkswaterstaat zal zorgdragen voor de verder afhandeling van het incident en toezien op de berging van het zeiljacht.

Datum : 31 juli 2018
Alarm : 12:45 uur
Weer : Zonnig en buien
Zicht : Goed
Wind : Noordwest 4 tot 5
Actie : 059-2018

Enkhuizen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.