Skip to main content

Trouwe donateurs van KNRM in zonnetje gezet (video)

Datum: zaterdag 12 november 2016 | Sectie: Enkhuizen

Op zaterdag 12 november hebben de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) de mensen geëerd die met hun vrijwillige bijdragen al meer dan 50, en sommige zelfs meer dan 60 jaar het reddingwerk financieel mogelijk maken.

Deze "Redders aan de wal" werden in 1956 of 1966 donateur van de KNRM en zijn dat altijd gebleven. Ze werden donateur in het jaar dat de laatste strandmotorreddingboot in dienst werd gesteld, maar ook een start werd gemaakt met de vloot modernisering en de invoering van moderne communicatie- en navigatiemiddelen. Sinds de vijftiger jaren nam het aantal hulpverleningen aan watersporters jaarlijks toe. In 1956 kwamen scheepsstrandingen van grote vrachtschepen nog geregeld voor.

Op KNRM station Enkhuizen werden dit jaar zeven donateurs ontvangen met koffie en gebak, vier van hen waren zelfs al 60 jaar donateur. Na de koffie volgde er een woord van dank door de voorzitter van ons station en burgemeester van Enkhuizen, de heer J Baas. Hij spelde hen een wel verdiende herdenkingsspeld op en overhandigde een boek over de KNRM met een bos bloemen.

Grijze natte koppen
Het hoogtepunt van het bezoek is de vaartocht. Ondanks de hoge leeftijd en soms broze gezondheid van vele trouwe donateurs, kiest bijna iedereen ervoor om mee te gaan. Het is een feest om na terugkomst de glunderende gezichten en grijze natte koppen te zien! Tijdens de bezoeken komen de gesprekken op de reddingstations op gang en blijkt iedereen een persoonlijke reden te hebben om hun verbondenheid met water te bezegelen met een donateurschap van de KNRM. Velen hebben gevaren op de koopvaardij of marine, maar ook het bezit van een plezierjacht, een indrukwekkende redding in de omgeving of een varend familielid kunnen de reden zijn geweest om het zeewaardige goede doel te steunen.

Trouwe donateurs
November is van oudsher de maand om op de reddingsstations de trouwe donateurs te ontvangen, omdat de KNRM (en om precies te zijn de voorgangers KNZHRM en KZHMRS) van oudsher op 11 november haar verjaardag viert. De traditie om donateurs na een “dienstverband” van 50 jaar (en soms 60, 70 en een van 80 jaar) een attentie toe te sturen bestaat bij de KNRM al heel lang, het uitnodigen op de reddingstations om persoonlijk kennis te komen maken, is iets van de laatste jaren.

Enkhuizen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.