Meerdere mediche evacuaties voor reddingstation Enkhuizen

3 oktober 2019

Opvallend veel medische assistenties de laatste tijd voor ons reddingstation. Onze vrijwilligers zijn hiervoor goed opgeleid maar zij zijn geen verpleegkundigen. Wel hebben zij allemaal een EHBOplus opleiding gehad. Dit houd in dat wij een aantal extra handelingen hebben geleerd en deze mogen uitvoeren die levensreddend kunnen zijn omdat het soms te lang duurt voor dat er medische geschoold personeel ter plaatse kan zijn. Verder hebben we allemaal een reanimatie en AED diploma en mogen wij medicinale zuurstof toedienen. Verder is er tijdens dit soort inzetten altijd nauw contact met de Radio Medische Dienst (RMD-Arts) of met de aanrijdende ambulance en worden alle handelingen in overleg uitgevoerd.

Ook gisteren en vandaag was er alarm voor een medische evacuatie.

Gistermiddag werd er met beide reddingboten met spoed uitgevaren richting het Markermeer voor een gewonde passagier aan boord van een charterschip. Reddingboot Corrie Dijkstra is naar het schip gevaren en heeft daar enkele opstappers overgezet voor het verlenen van eerste hulp. Reddingboot Watersport is doorgevaren naar de opstapplaats om de ambulance op te vangen en deze eventueel naar het schip te brengen. Echter was het charterschip op dat moment al binnen de pieren van het Krabbersgat zodat dat geen tijd winst zou opleveren. De bemanning van reddingboot Watersport heeft vervolgens geholpen bij het aanmeren van het schip en is de patiënt hierna overgedragen aan de ambulancedienst.

Vanmorgen opnieuw alarm voor een medische evacuatie. Nu voor een onwel geworden bemanningslid van een visserschip. Deze bevond zich in de buurt van het Naviduct en was reeds onderweg richting onze steiger. Met reddingboot Watersport zijn we het schip tegemoet gevaren en hebben we enkele opstappers overgezet voor het verlenen van eerste hulp. Het schip is doorgevaren en aangemeerd aan onze steiger waar niet veel later ook de ambulance arriveerde. In het boothuis is de patiënt overgedragen aan het ambulancepersoneel.

Hierna zijn beide reddingboten afgetankt en weer klaar gemaakt voor een volgende inzet waarna onze vrijwilligers weer verder konden met hun dagelijkse werkzaamheden.

Datum : 2 en 3 oktober 2019
Alarm : 13:37 en 09:44 uur
Weer : Bewolkt
Zicht : Goed
Wind : Noordwest 3 tot 5
Temp. : 14 graden
Actie : 090 en 92-2019