MayDay call zorgt voor inzet dertien reddingboten

13 november 2017

Naar aanleiding van een mayday call is de Kustwacht gisteravond een grote zoekactie gestart op het IJsselmeer, Markermeer en Ketelmeer.

13 reddingsboten, de SAR helikopter, een schip van Rijkswaterstaat en een Politievaartuig werden ingezet.

Er was alleen een mayday oproep gehoord op marifoon kanaal 16, positie en identiteit waren onbekend. Doormiddel van de posities van de stations die de mayday hadden ontvangen werd het af te zoeken gebied bepaald.

De SAR helikopter was bezig met een oefening op het Marsdiep bij Den Helder. Deze is uit de oefening gehaald en direct richting IJsselmeer en Markermeer gestuurd.

De Kustwacht coördineerde de actie waaraan de reddingsboten van Enkhuizen, Marken, Hoorn, Urk, Lelystad, Lemmer, Wijdenes, en Zeevang meededen. Ook de overige scheepvaart werdt middels een mayday relay geïnformeerd.

De ingezette eenheden kregen allemaal een gebied of route van het Kustwachtcentrum aangewezen welke ze af moesten zoeken. Als dat was afgezocht kregen ze weer een ander gebied. Zo werdt het hele gebied zo nauwkeurig mogenlijk afgezocht.

Na twee uur zoeken was het gebied bijna geheel afgezocht en tot dan toe niets aangetroffen. Omdat er verder geen nieuwe mayday of info was binnen gekomen begon de Kustwacht met afschalen. De eenheden die nog niet helemaal hun gebied hadden afgezocht maken deze nog af, de eenheden die dat wel hadden gedaan gaan terug naar hun station

Rond 23:00 uur liggen alle eenheden weer klaar voor de volgende inzet op hun stations.

Datum : 13 november 2017
Alarm : 20:13 uur
Weer : Helder
Zicht : Goed
Wind : West 4
Actie : 96