Skip to main content

Mast breuk midden op het IJsselmeer

Datum: vrijdag 04 oktober 2019 | Sectie: Enkhuizen

Vrijdagmiddag werden wij samen met de collega's van KNRM Hindeloopen gealarmeerd voor een zeiljacht met gebroken mast tussen Stavoren en Enkhuizen.

Die situatie aan boord was onbekend, wel was bekent dat er vier volwassenen en vier kinderen aan boord waren.

Op de opgegeven positie werd geen jacht met gebroken mast aangetroffen dus zijn we met de drie reddingboten een zoekactie opgestart in de omgeving.
Op een gegeven momeent kwam Kustwacht Nederland met een nieuwe positie een heel stuk westelijker. Daar werd het jacht inderdaad aangetroffen en werden er meerdere opstappers overgezet.

Meerdere opvarenden aan boord bleken zeeziek maar geen gewonden door het overboord gaan van de mast gelukkig. Na overleg werd besloten koers te zetten richting de dichtstbijzijnde haven met een kraan om de mast er af te hijsen, dat bleek Andijk.

de collega's van Hindelopen werd bedankt voor hun inzet en mochten retour station, wij konden het verder alleen afhandelen.

Na anderhalve mijl onderweg te zijn richting Andijk bleken de weersomstandigheden toch te slecht om met een half gebroken mast langszij het jacht door te varen, de kans dat deze het jacht zou lek slaan werd te groot.
Besloten werd de mast overboord te zetten zonder nog meer schade te maken. Dit koste wat tijd maar lukte uiteindelijk.

De mast ging overboord en zonk naar de bodem van het IJsselmeer waar het ter plaatse zes meter diep is.
Aan de mast werd een grote blauwe fender geknoopt zo dat hij weer makkelijk is terug te vinden en het opstakel zichtbaar is voor de overige scheepvaart.

Hierna begon de lange sleeptocht richting Andijk waar het jacht netjes werd afgemeerd en de opvarenden eenmaal aan wal snel weer opknapten.

Na hartelijk te zijn bedankt voor alle inspanningen keerden we weer terug naar Enkhuizen waar we na een inzet van ruim drie en een half uur aankwamen voor een wel verdiend bakje koffie.

Rijkswaterstaat is op de hoogte gebracht van de positie van de mast en zal zorgdragen dat deze word verwijderd.

Datum : 4 oktober 2019
Alarm : 13:35 uur
Weer : Regenachtig
Zicht : Matig
Wind : Oostzuidoost 5 tot 6
Temp. : 15 graden
Actie : 097-2019

Enkhuizen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.