Grote zoekactie op het IJsselmeer na aantreffen onbemande boot

18 april 2018

Op het IJsselmeer is woensdagmiddag urenlang gezocht naar de eigenaar van een verlaten boot. Een schip dat aan het werk was bij het windmolenpark voor de kust van Noordoostpolder vond het bootje. Het dreef los ten tussen Lemmer en Urk.

De Nederlandse kustwacht maakte direct groot alarm omdat niet bekend was waar en wanneer de opvarende precies van boord was gegaan. Elf reddingsboten van de reddingstations Urk, Lemmer, Enkhuizen, Lelystad, Hindeloopen, Medemblik en Andijk werden opgeroepen. Ook een reddingshelikopter en het kustwachtvliegtuig hielpen mee zoeken.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Omdat het af te zoeken gebied erg groot was werd het opgedeeld in twee delen. In het zuidelijk gelegen zoekgebied werd reddingboot Watersport van KNRM Enkhuizen door de kustwacht aangewezen als On Sene Coördinator (OSC). Zij coördineerden de ingezeten reddingboten van Enkhuizen, Lelystad, Andijk en Medemblik in dit gebied. Gezamenlijk werd het zoekgebied ruim vier en een half uur doorzocht echter zonder resultaat.

Kort na 19.00 uur werd de zoektocht zonder resultaat afgesloten, een eventuele overlevingskans van het mogelijke slachtoffer zat er toen niet meer in.

De reddingboten van Enkhuizen, Lelystad en Medemblik verzamelden zich bij het boothuis van Enkhuizen voor het bunkeren van brandstof en voor de verzorging van de innerlijke mens, de bemanningen genoten gezamenlijk van een eenvoudige maar voedzame Chinese maaltijd alvorens terug te keren naar hun eigen reddingstations.

Rond middernacht kregen wij het bericht dat de opvarende in goede gezondheid op land was aangetroffen, hij had om ons onduidelijk reden zijn boot zwemend verlaten.

Datum : 18 april 2018
Alarm : 14:16 uur
Weer : Zonnig
Zicht : uitstekend
Wind : Zuidwest 2
Actie : 07-2018

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij