Skip to main content

Charterschip lek geraakt op het IJsselmeer

Datum: zaterdag 13 april 2019 | Sectie: Enkhuizen

Zaterdagmiddag werden de reddingboten van KNRM Enkhuizen en Andijk gealarmeerd voor een charterschip met lekkage op het IJsselmeer. Aan boord bevonden zich 21 opvarenden.

Iets na twaalf uur bereikte het Kustwachtcentrum in Den Helder het bericht van een charterschip dat deze flink water maakte. Het schip bevond zich toen zes mijl noord van Enkhuizen op het IJsselmeer. Aan boord bevonden zich 19 opvarenden waarvan een groot deel met een beperking en sommige in een rolstoel.

Het feit dat het een grote groep personen betrof dat, als het nodig zou zijn, lastig te evacueren zou zijn deed het kustwachtcentrum besluiten groot op te schalen en de reddingboten van Enkhuizen en Andijk direct die kant op te dirigeren.

In afwachting van de bevindingen van de eerst aankomende eenheid lag het plan klaar voor de eventuele inzet van nog meer reddingboten mocht er daadwerkelijk moeten worden geëvacueerd.

De beide reddingboten van Enkhuizen waren snel na het alarm ter plaatse en zetten meerdere opstappers over om de situatie te beoordelen en het lek zo mogelijk te dichten.

Inmiddels was de schipper met het charterschip over een ander boeg gaan varen wat het binnen komen van het water leek te stoppen. Met de aanwezige pompen lukte het ogenschijnlijk om het waterpeil aan boord te laten zakken. Extra pompen vanaf de reddingboten werden uitvoorzorg over gezet. De situatie aan boord bleek stabiel genoeg om voorlopig niet te hoeven over te gaan tot het evacueren van de opvarenden.

Verschillende opstappers gingen in het schip opzoek naar de oorzaak van de lekkage maar konden deze niet een twee drie vinden. Besloten werd eerst zo snel mogelijk een veilige haven op te zoeken en daar verder te kijken. Onder begeleiding van de reddingboten bereikte het charterschip uiteindelijk veilig de haven van Enkhuizen.

Na enig sloop en breek werk werd de oorzaak van de lekkage gevonden en verholpen. Na het meeste water vervolgens uit het schip te hebben gepompt konden de vrijwilligers van de KNRM huiswaarts keren.

Datum : 13 april 2019
Alarm : 12:20 uur
Weer : Winterse buien
Zicht : Goed
Wind : Noordoost 4
Actie : 009-2019

Enkhuizen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.