Skip to main content

Zeiler “mist” vaargeul

Datum: maandag 02 november 2015 | Sectie: Elburg

Wanneer het zicht minder is dan vijftig meter, is het bijzonder lastig om het volgende baken te zien waarmee de vaargeul wordt aangegeven. Een zeilbooteigenaar uit Ermelo die op weg was naar Elburg ontdekte dat je in de mist, nog wel eens een boei mist.

De melding verscheen om 13.12 uur op de piepers van de bemanningsleden van KNRM Station Elburg. ‘Vaartuig aan de grond’ luidde de prio 2 melding. Reddingboot Evert Floor verliet iets later het boothuis om met gepaste snelheid op zoek te gaan naar de melder.

Boot in zicht
Na enige tijd arriveerde de bemanning bij een zeiljacht. De verbaasde Duitse eigenaar liet weten dat hij, vanwege het beperkte zicht, zijn boot expres lichtjes had vastgelegd. Hulp was niet nodig.
Na nog eens kritisch de radar te hebben bekeken, werd duidelijk dat ongeveer vijftig meter verderop een tweede boot moest liggen. Door de mist was deze niet zichtbaar, maar de ervaren zeiler had een radar reflector in zijn mast hangen. Hij was blij met de komst van de KNRM vrijwilligers.

Vlot getrokken
De eigenaar van het houten zeiljacht was goed voorbereid op pad gegaan – kaarten en plotter aan boord – maar de bij vlagen extreem dichte mist had hem verrast. Nadat hij vast was gelopen had hij nog gepoogd om scheef uit te varen door de zeilen te hijsen. Het mocht niet baten.
KNRM Station Elburg bood hulp. Een van de mannen stapte aan boord van het zeiljacht en snel en vakkundig werd een lijn gelegd. Het schip werd vlot getrokken en voorgegaan richting Elburg. Zo profiteerde ook het zeiljacht van het feit dat de KNRM dankzij de radar "zicht had" op de vaarroute. Tijdens het varen bleven de bemanningsleden waarnemen in het voorterrein waar het zicht af en toe minder dan twintig meter was.

Rond 14.30 uur was de bemanning terug in het boothuis. De zeiler uit Ermelo heeft een plekje gevonden in de haven, nadat hij een kaart had ingevuld voor het donateurschap zodat hij nu de KNRM wimpel mag voeren, een uitrustingsstuk dat nog “mistte” op zijn schip.

Elburg

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.