HOME

Zeilboot op drift

03-04-2018 elburg

Dinsdagmiddag iets voor vier uur ging de pieper van de bemanningsleden van KNRM Station Elburg. ‘Prio 1, jacht in problemen’ luidde de melding. Nadat de eerste schipper bij het Kustwachtcentrum meer informatie had opgevraagd, vertrok reddingboot Evert Floor.

Volgens het Kustwachtcentrum was vanaf de weg gezien dat een open zeilboot stuurloos en mogelijk bemanningsloos rond dobberde op het Veluwemeer. Ook Brandweer Harderwijk was met een vaartuig en een voertuig op de melding afgekomen.

De ligging was onduidelijk. In eerste instantie gingen de vrijwilligers van de KNRM op weg naar boei 67 in de nabijheid van Harderwijk. Eenmaal onderweg werd duidelijk dat boei 54 meer in de richting kwam. In de nabijheid van deze boei werd inderdaad een zeilbootje aangetroffen.

De KNRM was als eerste ter plaatse. Er werd een klein zeilbootje aangetroffen, inderdaad zonder bemanning. Dit werd via het Kustwachtcentrum doorgegeven aan de overige hulpdiensten. Het zeilbootje was niet opgetuigd en was ook niet voorzien van een mast of een roer. Alles wees erop dat varen met dit bootje niet mogelijk was, dus de conclusie werd getrokken dat het bootje was losgeraakt en op drift was geraakt.

In overleg met het Kustwachtcentrum werd besloten om het bootje mee te geven aan de Waterpolitie die het scheepje heeft afgeleverd bij het kantoor van Rijkswaterstaat in Harderhaven.

Het is goed dat bij het aantreffen van een verlaten schip een prio 1 melding wordt gedaan en ook dat diverse hulpdiensten hierop reageren. Deze keer was het loos alarm. Een volgende keer is er misschien meer aan de hand...

Dit was de vierde actie voor station Elburg in het jaar 2018.

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht