Skip to main content

Onderkoeling, een sluipend gevaar

Datum: donderdag 16 april 2015 | Sectie: Elburg

Op donderdag 16 april 2015 gingen rond 18.00 uur de piepers af van de bemanningsleden van KNRM Station Elburg. Niet veel later vertrokken vier bemanningsleden met de reddingboot Evert Floor in Zuidwestelijke richting voor een gestrande speedboot.

De speedboot, met daarop twee volwassenen en drie kinderen, lag aan lager wal tussen eiland de Kluut en Harderwijk. Toen de bemanning ter plaatse was werd al snel geconcludeerd dat de mensen het erg koud hadden gekregen. Er was sprake van lichte onderkoeling. De thermodekens deden hun werk.

De eigenaar van de speedboot vertelde dat hij zijn speedboot had laten uitvaren voor een testvaart. De boot had lange tijd niet gevaren dus het leek hem verstandig om de motor te testen. Waar ze echter geen rekening mee hadden gehouden was het feit dat de motor er inderdaad mee op zou kunnen houden. Daar waren de opvarenden niet op gekleed. De bemanning van de KNRM weet uit ervaring dat onderkoeling een sluipend gevaar is, vooral op het water.

De opvarenden werden in (thermo)dekens gewikkeld en met speedboot en al afgeleverd bij Jachthaven De Knar. Uit dankbaarheid besloten de mensen ter plekke om donateur te worden van de KNRM. Om andere booteigenaren te behoeden voor onderkoeling hebben zij toestemming gegeven voor het plaatsen van dit verhaal met foto’s op de website.

Klik hier om een KNRM folder te bekijken over onderkoeling.

Elburg

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.