Skip to main content

Catamaran zeiler slaat overboord

Datum: zaterdag 09 mei 2015 | Sectie: Elburg

Nadat zaterdag 9 mei 2015 om 16.14 uur de pieper ging, voer reddingboot Evert Floor binnen zes minuten uit naar de doorgegeven locatie. Ter hoogte van Pierland was een catamaran omgeslagen.

Er stond een redelijk harde wind en twee catamaran zeilers genoten van een dag op het water. Toen zij met de wind mee richting Harderwijk voeren, ging het mis. In de vaargeul schoot één van de bemanningsleden van de catamaran al zeilend uit de trapeze en sloeg overboord. Het overgebleven bemanningslid probeerde nog zijn maat te bereiken maar tijdens deze poging sloeg de catamaran om midden in de vaargeul. De tweede zeiler was erin geslaagd om op één van de drijvers te blijven zitten.

De bemanning van binnenvaartschip Coram Deo zag hoe dit bemanningslid een noodsein gaf en heeft direct middels zijn marifoon de KNRM ingeschakeld. Vervolgens bleef het schip in de vaargeul in de nabijheid van de omgeslagen catamaran om deze, en het bemanningslid dat overboord was geslagen, in het oog te houden. Door de wind dreef de catamaran snel af waardoor de te water geraakte zeiler niet meer bij het vaartuig in de buurt kon komen. Toen KNRM Elburg arriveerde werd de drenkeling direct aan boord van de Evert Floor gehaald. Deze verbleef op dat moment al ruim drie kwartier in het water dus hij was behoorlijk uitgeput en afgekoeld. Hij werd in een hypo thermische deken gewikkeld om weer warm te worden.

De catamaran werd door de KNRM naar ondiep water gesleept. Hierdoor kon één van de KNRM bemanningsleden staand het grootzeil dat defect was geraakt demonteren en werd de catamaran uiteindelijk, met veel moeite, rechtop gezet. Tijdens deze werkzaamheden kon ook de tweede zeiler aan boord van de Evert Floor bijkomen en opwarmen. Vervolgens verleende dit KNRM bemanningslid assistentie bij het terugzeilen van de catamaran naar een nabijgelegen haven. Ondertussen voer de Evert Floor met de drenkeling retour boothuis. Hier wachtte de verkleumde man een warme douche en droge kleding.

De catamaran zeilers, die gelukkig beide een zwemvest droegen, zijn de KNRM bemanningsleden zeer dankbaar voor hun inzet. In een mail schrijven zij: ‘Zonder jullie was het waarschijnlijk een zeer hachelijke situatie geworden waar we gelukkig niet over hoeven na te denken hoe dat had kunnen aflopen.’ Ook erkennen zij, net als de bemanningsleden van de Evert Floor, het belang van het toeziend oog van de Coram Deo. Dank aan deze bemanningsleden.

Elburg

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.