Zwemmers in problemen

26 augustus 2020

Woensdagavond

Nederland zit nog in de naweeën van storm Francis, er staat een dikke Noord West 8 !

Een strandbezoeker ziet op het strand van Castricum twee zwemmers in zee gaan, de zwemmers gaan steeds verder totdat ze uit het zicht verdwenen zijn.

Het voelt niet goed en snel wordt 112 gebeld, het Kustwacht Centrum neemt de melding zeer serieus en alarmeerd de bemanning van KNRM stations Egmond & Wijk aan Zee als mede de Egmondse Reddingsbrigade.

Vanuit Egmond vertrekken de reddingboot Adriaan Hendrik, het Kusthulpverleningsvoertuig (KHV) alsmede het terreinvoertuig en waterscooter van de Egmondse Reddingsbrigade (ERB).

De Adriaan Hednrik wordt een kilometer noord van Castricum gelanceerd.
Wind en tij zorgen voor een hoge zeegang, in de branding krijgt de reddingboot regelmatig brekers van zo'n 5 meter voor zijn kiezen, vlak onder de wal zet men koers richting Castricum.

Het zoeken in de brandingzone is bij de heersende omstandigheden geen gemakkelijke opgave en ook niet geheel zonder gevaar.

Vanuit Wijk aan Zee zijn de reddingboot Donateur en het KHV eveneens onderweg richting Castricum. Ter hoogte van Heemskerk komt de bemanning van het KHV een tweetal zwemmers tegen die lijken te voldoen aan het signalement. De beide heren worden meegenomen richting Castricum alwaar wordt geverifieerd met de melder of het de beide zwemmers betreft.

Na enige tijd komt het verlossende bericht dat het om de beide zwemmers gaat en dat ze dus veilig aan de wal staan, hierop wordt de zoekactie door de Kustwacht beindigd.

Zowel de Adriaan Hendrik als de Donateur landen aan op het strand van Castricum en keren langs het strand terug naar het station.

Naast de inzet van de KNRM station Egmond & Wijk aan Zee zijn ook ingezet :

  • Egmondse Reddingsbrigade
  • Ambulancedienst
  • Politie
  • Mobiel Medisch Team
  • Kustwacht helicopter

Inzet : 2020/25