Skip to main content

Zwemmers in problemen

Datum: zondag 09 augustus 2020 | Sectie: Egmond aan Zee

De vrijwilligers van de Egmondse Reddingsbrigade (ERB) hebben zondag hun handen vol aan de tientallen zwemmers die niet meer zelfstandig het strand kunnen bereiken en zijn tot ver in de avond hiermee bezig.

De dag lijkt te worden afgesloten met het hijsen van de rode vlag, VERBODEN TE ZWEMMEN, naar aanleiding van het NL ALERT waarin wordt gewaarschuwd voor zeer gevaarlijke stromingen in zee.

Om 22.00 uur komt er toch alarm voor een mogelijke zwemmer in problemen aan de noordzijde van Egmond.

Met de grootste spoed wordt de reddingboot Adriaan Hendrik samen met meerdere eenheden van de Reddingsbrigade gelanceerd. Vrij snel na het vertrek komt de melding dat het zeer waarschijnlijk om een zeehond gaat, hierop wordt de inzet afgeblazen.

Als alle eenheden zijn aangeland op het strand komt er een tweede melding van een tweetal strandbezoekers die een zwemmer uit het oog zijn verloren op zo'n 75 meter vanaf het strand, snel worden alle eenheden opnieuw gelanceerd.

De Adriaan Hendrik komt als eerste aan in het zoekgebied en gooit een zogenaamde drifter overboord, zo zijn de lokale stromingsgegevens snel voor handen en kan er een gedegen zoekgebied worden bepaald.
De eenheden van de ERB worden opgelijnd met de Adriaan Hendrik en beginnen met het maken van zoekslagen voor de kust. Langs het strand wordt er gezocht met de beide terreinvoertuigen van de KNRM en ERB.

Als na een klein uur nog niemand is gevonden wordt er opgeschaald en worden de KNRM stations Wijk aan Zee en Petten gealarmeerd. De reddingboten Donateur en Dolfijn alsmede de beide Kusthulpverleningsvoertuigen voegen zich bij de reeds zoekende eenheden. Vanuit de lucht is er ondersteuning van een tweetal helikopters : Politie & Kustwacht.

In het boothuis wordt ondertussen de melding nagelopen en controleerd de aanwezige Politie of er ook daadwerkelijk iemand als vermist is opgegeven.

Nadat het gehele zoekgebied is afgezocht en er (nog) geen vermissing is opgegeven wordt na overleg met het Kustwacht Centrum de zoekactie beëindigd !


foto's : station Egmond & Rob Glas
 

Inzet : 2020/21

Egmond aan Zee

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.