Kotter strand op de kust bij Bergen aan Zee

18 mei 2015

Dinsdag 18 mei gaat omstreeks 14.30 uur de pager voor KNRM station Egmond aan Zee.

De TX25 melde dat hij gestrand is even te noorden van Bergen aan Zee en wenste assistentie.

Na een explosie in de machinekamer gehoord te hebben, stopte de hoofdmotor ermee. Het bakboord vistuig was inmiddels onder het stuurloze schip bedaard en raakte verstrikt in de schroef en het roer.
Na een inspectie van de bemanning van de TX 25, bleek het om een geëxplodeerde accu te gaan en was het niet mogelijk om het vistuig binnen te halen.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De reddingboot Adriaan Hendrik wordt 10 minuten na het alarm gelanceerd en zet koers richting Bergen aan Zee, met de gedachte dat deze gestrand zou zijn op een zandbank of ondiepte, de kotter ligt echter nagenoeg vast op het strand tussen de brekers.

Er word een sleepverbinding gemaakt met de kotter, na ongeveer een 30 minuten trekken en behulp van het opkomende water en de brekers die langs de kotter spoelde, lukte het uiteindelijk om deze naar dieper water te slepen.

Daarna de koers verlegd naar “buiten” om de TX25 buiten de banken te krijgen, op de eerste bank lopen brekers van zo’n 2 meter.
Eenmaal “buiten” houdt de reddingboot de kotter gaande en neemt de TX21 de sleep over. Er worden nog twee pogingen gedaan om het vistuig aan bakboord binnen te halen, maar dit bleek niet mogelijk.

De Adriaan Hendrik is nog zo’n 10 minuten stand-by gebleven tot zij bedankt werd voor haar diensten en de TX 21 met de TX 25 op sleep richting Texel, koers zette.

Inmiddels was de zuidwesten wind aangetrokken tot een kracht 7 a 8. Hierdoor werd een onstuimige terugreis met uitschieters van bijna 3 meter golven.

Uiteindelijk landt de Adriaan Hendrik zo’n 1,5 uur na het alarm op het strand recht onder de vuurtoren.

Actie : 2015/05

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij