Wadloper in de problemen

8 juli 2020

Gisteravond werden we om 22.00 uur gealarmeerd voor een wadloper in de problemen. De wadloper was onderweg naar Rottumeroog toen hij ten Zuidoosten van het eiland werd ingesloten door het opkomende water. De man, een ervaren wadloper, kende het gebied goed maar werd verrast door recente veranderingen in een geul waardoor hij in de problemen kwam.

Ook de Seaking Rescue 21, een SAR-helikopter van de Duitse marine en de Nederlandse SAR-helikopter Coastguard 06 (CG06) werden de lucht ingestuurd om de man te hulp te schieten. De Duitse Seaking Rescue 21 stond op het moment van alarmering op het Duitse eiland Borkum, dus heel dicht bij de opgegeven positie van de wadloper.

Het werd al heel snel donker wat het zoeken naar de wadloper zou bemoeilijken maar de wadloper was goed voorbereid op pad gegaan en had een rode flare (handstakellicht) bij zich wat hij afstak toen hij de Duitse Seaking zag naderen. De wadloper werd aan boord van de heli gehesen waar hij eerst medisch onderzocht werd.

Ondertussen voeren wij met reddingboot ‘Jan en Titia Visser’ in de Oude Westereems. Toen de wadloper helemaal in orde bleek te zijn, werd hij vanuit de helikopter bij ons aan boord van de Jan en Titia Visser gezet. We brachten de man, die het toch wel koud had gekregen, snel naar ons reddingstation waar hij een warme douche kon nemen en van droge kleding en een kop warme chocolademelk werd voorzien. Na het opnemen van zijn gegevens brachten we hem naar zijn auto die achter Uithuizen bij de zeedijk geparkeerd stond.

We kijken terug op een snelle reddingsactie en een prettige en goed verlopen allereerste samenwerking met de Duitse SAR-helikopter.