Skip to main content

Paniek aan boord van zeiljacht

Datum: zondag 19 juli 2020 | Sectie: Eemshaven

Gisteravond werden we even na zevenen gealarmeerd (Prio1) voor een zeiljachtje wat op de Eems in de problemen was geraakt. De centralist van het Kustwachtcentrum had nog steeds telefonisch contact met de vier opvarenden omdat er flinke paniek aan boord was. Het 7,5 meter lange zeiljachtje werd steeds door de wind tegen de ‘Doekegatplaat’ aangezet wat harde klappen opleverde. Toen er ook nog een ‘stag’ brak en de mast daardoor instabiel werd, was de paniek bij hun compleet.
Aan boord van het jacht had men geen marifoon, navigatiemiddelen, enzovoorts maar ook geen zwemvesten! En omdat ze dachten dat het jachtje om zou slaan of tegen de zandbank kapotgeslagen zou worden, waren ze bang dat zij zichzelf dan niet in veiligheid hadden kunnen brengen.

Gelukkig waren we zo’n 10 minuten na vertrek vanaf het reddingstation al ter plaatse met de ‘Jan en Titia Visser’. We hadden de situatie snel onder controle en namen het jachtje mee naar de Eemshaven waar we haar afmeerden aan de dienstensteiger.
We namen het viertal vanaf de dienstensteiger mee naar ons reddingstation. Uit gesprekken daar bleken de jachteigenaren onervaren zeilers te zijn. We hebben hen op het hart gedrukt dat zij eerst alles in orde moeten gaan maken om veilig het water op te kunnen gaan! We hopen van harte dat ze onze goedbedoelde adviezen niet “in de wind slaan”….

Eemshaven

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.