Aan de grond geraakt in de Oostereems

10 oktober 2018

Een echtpaar met twee jonge kinderen was woensdag met hun zeiljacht ‘Tlate Hiiun’ vanaf het Duitse Waddeneiland Juist onderweg naar Emden, toen zij in de Oostereems aan de grond liepen.
Om 16.41 uur werden wij gealarmeerd, PRIO 1 ‘Vaartuig aan de grond’. Het was al dichtbij laagwater, dus de kans dat we bij het jacht konden komen was nihil. Toch voeren we uit om de situatie ter plaatse te beoordelen. Eenmaal in de Oostereems aangekomen bleken we inderdaad niet met de reddingboot bij de ‘Tlate Hiiun’ te kunnen komen. We legden telefonisch contact met de schipper van het jacht om hen gerust te stellen en beloofden ’s avonds bij opkomend water terug te komen.

Na op het reddingstation te hebben gegeten, gingen we ‘s avonds terug naar de Oostereems. Het was inmiddels al donker geworden en er hingen hier en daar wat mistbanken. We zetten 3 opstappers af die lopend naar het jacht toe gingen om de situatie opnieuw te beoordelen.
Toen de opstappers terug waren aan boord van de reddingboot, duurde het nog wel even voordat we voldoende water hadden om naar het jacht toe te varen en het jacht vlot te trekken. Rond 23.00 uur ging de ‘Tlate Hiiun’ weer drijven en konden we haar meenemen naar de Eemshaven. Hier hebben we het jacht afgemeerd aan de drijvende steiger.
De kinderen hebben weinig van de hulpverlening meegekregen, zij lagen inmiddels al lekker te slapen.