Zeiljacht in problemen in hoge zee

19 oktober 2016

Vanmorgenvroeg even na 07:00 uur ging het alarm voor de Helderse opstappers. Er was een zeiljacht in de problemen een mijl of vijf ten westen van Petten. De sleepboot van de Kustwacht, de Guardian, was eveneens onderweg. Buiten stond een hoge zee tot zeker vijf meter en meer en een harde NW-wind.

Het bleek te gaan om een Bavaria 36 met zes Duitse opvarenden. Zij waren onderweg van de Engelse kust naar Texel. Waarschijnlijk waren ze én zeeziek én zwaar vermoeid en tevens door de hoge zee wat in paniek geraakt. Het zeiljacht liep voor de zee en wind weg met een snelheid van 7 knopen.

Toen de reddingboot Joke Dijkstra bij haar arriveerde lagen ze al bijna ter hoogte van Bergen aan Zee. Tevens was de reddingboot van IJmuiden, de Koos van Messel, gealarmeerd en arriveerde even later ook bij het jacht.

Door de wind en de hoge zee was het de beste optie naar IJmuiden te varen. De zee was namelijk zo hoog dat vanaf de Joke Dijkstra soms alleen de antennes van de Koos van Messel waren te zien.

Na enige tijd wist de Koos van Messel toch een opstapper over te zetten op het zeiljacht en zij voeren beiden naar de IJmuidense haven.

De Joke Dijkstra en ook de Guardian voeren hierop weer richting Den Helder. De Helderse opstappers waren rond 10:30 uur weer in de Helderse haven.