HOME

Scheepsbel toegevoegd aan Herdenkingsmonument overleden redders

08-11-2018Den Helder

Het duikteam van duikvereniging Northseadivers die onlangs het wrak heeft ontdekt van het Deense schip, de SS Nordlyset, heeft vandaag de opgedoken scheepsbel van het schip overhandigt aan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. De bel is overgedragen in het museum bij het herdenkingsmonument van onder andere de schipper en roeier die omgekomen zijn tijdens de redding van de bemanning van het schip.

Op 18 december 1877 strandde het vrachtschip op een ondiepte van Noorderhaaks. De Nordlyset was net vier maanden oud en voer met graan van Kopenhagen naar Antwerpen. Negen van de 25 bemanningsleden vonden dood. De ramp was ook triest voor de KNRM Den Helder. Twee redders kwamen toen om het leven. Dat waren schipper Dirk Stein en roeier Bethlehem. De reddingsboot werd opgetild en omgegooid door een achteroplopende golf. Dit gebeurde toen de Helderse redders de opvarenden van de Nordlyset aan boord hadden genomen en wegvoeren. Voor Dirk Stein was het zijn eerste tocht. En zijn laatste.

De bel en daarmee het verhaal van de SS Nordlyset wordt onderdeel van een nieuwe tijdelijke tentoonstelling in het museum, genaamd ‘Gezonken Reddingen’. Na de tentoonstelling wordt de scheepsbel weer teruggeven aan de rederij van toen, Norden in Kopenhagen. Het Reddingmuseum hoopt deze tentoonstelling in 2019 te openen. De scheepsbel is nu al te bewonderen in het museum voor het publiek.

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht