Skip to main content

Joke Dijkstra heeft het druk

Datum: vrijdag 03 juli 2015 | Sectie: Den Helder

Het waren drukke dagen voor de Helderse redders. Demonstraties geven tijdens de Marinedagen, maar ook drie keer alarm, waarbij de laatste, een klein ziek kind van de Razende Bol afhalen best heftig was.

Tijdens de Marinedagen is het voor de Helderse reddingboot Joke Dijkstra altijd druk. Twee maal per dag worden er samen met de Marine demonstraties gegeven voor het talrijke publiek. De mannen moeten dus 's morgens en 's middags opdraven. Maar ja de pager kan natuurlijk ook gaan.

Prompt gaat de pager vrijdagavond om even voor 21:00 uur af. Een Duits zeiljacht dat vanuit IJmuiden naar Den Helder was opgekruist, kwam op de Helderse Rede tot ontdekking dat de schroef was verdwenen. De Joke Dijkstra bracht uitkomst en sleepte het jacht de haven in naar de KMJC.

"s Nachts om 02:45 uur ging echter alweer het alarm. Nu was er een Noors zeiljacht in de problemen. Zij wilden Den Helder aanlopen maar hadden brandstofproblemen. Binnen drie kwartier waren de Helderse redders ter plaatse. De Noren, geëmigreerde Nederlanders, werden aan de Joke Dijkstra geknoopt en naar de Helderse haven gebracht. Dat tochtje duurde echter twee uur, dus tegen de tijd dat men in de haven arriveerde, was de zon ondertussen al lang en breed op. Maar om 10:00 uur waren de opstappers weer in het boothuis om het publiek voor de Marinedagen te vermaken.

Zaterdagmiddag na de demo waren de mannen net thuis toen weer het alarm ging, assistentie ambulance. Vanwege het mooie weer zaten er veel mensen op de Razende Bol. Bij een gezin was echter een klein kind ernstig ziek geworden. Snel werd het ambulancepersoneel opgepikt en met volle vaart werd de haven verlaten richting Bol. De vader had de KNRM app weliswaar op de telefoon maar toch 112 gebeld. Met behulp van de app kon echter de precieze positie van hen worden bepaald waardoor de Joke Dijkstra vlak voor het gezin uitkwam. Omdat het net laagwater was zette de schipper het schip aan de grond en sprongen twee opstappers overboord om het kind op te halen. Met behulp van een omstander met een kleine rubberboot werd het kind aan boord van de reddingboot gebracht en met volle vaart werd naar de haven teruggekeerd.

Zondagmorgen had de schipper contact met de dankbare vader en bleek dat het weer goed ging met het kind. In de haast om het kind aan boord te nemen was zelfs een opstapper in zomerpak overboord gesprongen. Hij was kletsnat, maar met de zomerse hitte was dat geen probleem en natuurlijk voor een ziek klein kind ga je door roeien en ruiten.

De zondag verliep daarna rustig , alleen jammer dat het net ging regenen tijdens de demo 's middags.

Den Helder

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.