Zeiljacht vast in eigen ankerlijn

6 augustus 2017

De reddingboot van Breskens is de zondagmiddag van Visserijfeesten uitgerukt voor een zeiljacht in problemen. Door goede samenwerking met Multraship is het jacht bevrijd en in Breskens op het droge gezet.

Een zeiljacht ligt zondag voor anker tegen de zandbank aan. Wanneer ze wil vertrekken blijkt dat de ankerlijn vast zit in de schroef. Omdat het ook nog afgaand tij is, dreigen de zeilers tevens te stranden op de plaat. Ze besluiten om hulp in te roepen.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

De Nederlandse Kustwacht alarmeert de Breskense reddingbootbemanning. Deze varen uit met reddingboot Zeemanshoop. Tevens gaat ook berger Multraship ter plaatse met de Multraship Rescue 2.

Wanneer de hulpverleners ter plaatse zijn, wordt eerst het jacht zoveel mogelijk weggetrokken bij de zandbank om stranding te voorkomen. Het jacht verder trekken gaat niet, omdat dan de kans bestaat dat de schroefas eruit getrokken wordt. Het jacht zal los moeten van haar anker.

Terwijl de Multraship Rescue 2 het jacht strak op de ankerlijn houdt, wordt vanaf de Zeemanshoop lang de achterzijde naar het anker gedregd. Na verschillende pogingen lukt het om met de dreg de ankerlijn te pakken te krijgen. Nog voordat de lijn gesneden kan worden, breekt deze als geluk bij een ongeluk af. Het jacht is vrij.

Multraship neemt het jacht op sleeptouw naar Breskens, waar de reddingboot haar in de haven langszij neemt. In de haven wordt ze gelijk uit het water gehaald door de gereed staande kraan van de jachtwerf.

Door goede samenwerking tussen berger Multraship en de KNRM is het jacht veilig!

Tijdstip alarm: 17:18 uur
Wind: West 3 Bft.
Zicht: Goed

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij