Skip to main content

Witte kruis ambulancezorg oefent met KNRM Breskens

Datum: zondag 16 april 2023 | Sectie: Breskens

Tijdens een melding “medevac” (medische evacuatie) wordt regelmatig samengewerkt met ambulancepersoneel. Jeffrey de Koning, plv. schipper bij KNRM Breskens én ambulancemedewerker bij Witte kruis ambulancezorg had samen met zijn collega Floris Maljaars, tevens opstapper bij KNRM Neeltje Jans, een uitdagend oefenscenario uitgezet. 

 

Aan boord van garnalenkotter BR-29 was een bemanningslid in het visruim gevallen. Daarbij had hij een open beenbreuk opgelopen. Reddingboot Zeemanshoop van KNRM Breskens zette drie opstappers over en haalde vervolgens direct ambulancepersoneel van Witte Kruis ambulancezorg op.

Het slachtoffer bleek onderaan een trap in het visruim te liggen. Door de val had hij een open beenbreuk opgelopen waarbij sprake was van veel bloedverlies. In het kader van “treat first what kills first” besloten de opstappers direct een tourniquet aan te brengen. Het slachtoffer had echter al dusdanig veel bloed verloren dat het noodzakelijk was te starten met reanimatie. 

 

Ambulancepersoneel was inmiddels ook bij het slachtoffer gekomen en startte de behandeling op. Toen het slachtoffer hartslag had is hij ingepakt in een vacuummatras en vervolgens geëvacueerd naar Zeemanshoop. Daar zakte het slachtoffer weer weg waarna opnieuw de reanimatie moest worden opgestart. Uiteindelijk besloot het ambulancepersoneel na zorgvuldige afweging dat de reanimatie gestaakt kon worden.

 

Een zeer leerzame oefening voor zowel de KNRM als ambulancebemanning. De oefendoelen medische evacuatie, samenwerking KNRM & ambulance, opstart medische behandeling en reanimatie aan boord van de reddingboot zijn ruimschoots behaald. 

Alle partijen kijken uit naar een volgend oefenmoment om nog beter voorbereid te zijn op wat in het echt ook kan gebeuren.  

 

Met dank aan BR-29 “Eendracht” voor de belangeloze medewerking!

Breskens

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.