Twee boten in de knoop voor Breskens

15 juli 2017

Een zeiljacht kwam zaterdagmiddag verstrikt in het ankertouw van een sportvisboot. Reddingboot Zeemanshoop ging ter plaatse voor assistentie en kon het jacht veilig naar Breskens brengen.

Een zeiljacht is zaterdagmiddag onderweg naar Breskens. Net voor de haven maken de zeilers waarschijnlijk een navigatiefout en lopen vast op de Plaat van Breskens. Ze proberen terug los te komen, maar raken dan verstrikt in het ankertouw van een sportvischarter die tegen de zandbank aan het vissen is.

Het zeiljacht wordt tegen de bank opgeduwd en komt tegen de visboot te liggen. Gezien de situatie laat de verkeerscentrale via de Nederlandse Kustwacht alarm geven voor de Breskense reddingboot.

Reddingboot Zeemanshoop vaart uit en krijgt net buiten de haven de onfortuinlijke boten al in het zicht. Eenmaal ter plaatse wordt eerst vastgemaakt op het zeiljacht om te voorkomen dat deze verder op de zandbank verdaagd. Daarna vragen we aan de sportvischarter om hun ankerlijn te snijden en weg te varen van het jacht.

Wanneer de visboot zelfstandig onderweg is naar de haven, bespreken we de situatie met de zeilers. Het ziet er niet naar uit dat de ankerlijn rond de schroef zit, waardoor er geen gevaar is dat we de schroefas eruit trekken.

Voorzichtig trekken we het zeiljacht van de plaat af. Op vraag van de jachteigenaar nemen we het jacht op sleeptouw naar Breskens. In de haven nemen we het jacht langszij, waarna we haar veilig afmeren in de jachthaven.

Na het opnemen van de gegevens van deze dankbare donateurs gaat de reddingboot retour naar het reddingstation.

Tijdstip alarm: 16:22 uur
Wind: West 5 Bft.
Zicht: Goed