Storm en hoog water op komst

2 januari 2018

Morgen al gelijk de eerste storm in het nieuwe jaar! Het KNMI geeft code geel af voor zeer zware windstoten tot 110 km/u (11 Bft.). In combinatie met het springtij wordt voor Breskens een waterstand voorspeld van +3.71 NAP om 14.30u. Dit betekent flink wat water op de Kaaie!

Het nieuwe jaar is nog maar een paar dagen onderweg en Nederland krijgt de eerste storm weeral te verduren. Het KNMI verwacht een westerstorm en geeft voor woensdag 3 januari ‘code geel’ af voor heel het land. Er worden zware tot zeer zware windstoten verwacht van 75 tot 100 km/u. Aan de kust zelfs tot 110 km/u, wat gelijk staat aan windkracht 11 Bft.

De westerstorm valt precies gelijk met het springtij van de woensdagmiddag. Rijkswaterstaat voorspelt momenteel een ‘stormvloed’ waterstand voor Vlissingen en Breskens van +3.71 m NAP om 14.30 uur. Bij +3.00 m NAP loopt de haven van Breskens onder water. Voorzorgsmaatregelen zullen dus genomen moeten worden voor dit zeer hoge waterpeil.

Voor de reddingbootbemanning betekent dit dat de pakken mee naar huis moeten. Het bemanningsverblijf zal niet meer droog te bereiken zijn. Bij eventueel alarm wordt het dus waden naar de reddingboot.

Weer of geen weer; de KNRM is altijd paraat!

Noot: Dit artikel is opgesteld op 2-1-18 om 13u. Klik op de links voor actuele voorspellingen:
KNMI Waarschuwingen
RWS Waterinfo